Els mestres rebutgen haver de supervisar les PCR dels alumnes: "Estem desbordats"
Prova PCR a un estudiant en un col·legi major de Madrid (EFE/Emilio Naranjo)

Espanya supera els dos milions de contagiats de coronavirus

Algunes comunitats autònomes han endurit les restriccions perposar fre a l'extensió del virus

Espanya ja ha superat la barrera dels dos milions de contagiats de Covid-19, després que es detectessin 42.000 casos nous respecte a la setmana passada. Així ho ha explicat María José Sierra, cap del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries en la seva compareixença setmanal.

Segons ha informat Sierra, les autoritats sanitàries han constatat un increment de les xifres d'hospitalització: el 24% de les UCI es troben ara ocupades per persones contagiades de coronavirus. "Seguim preocupats per la tendència que s'està observant, vindran setmanes complicades", ha dit.
 

Creix la taxa de positivitat

María José Sierra ha alertat, també, que està creixent el percentatge de persones que han obtingut un resultat positiu en coronavirus de totes les que s'han fet una prova PCR, la taxa de positivitat, situada ja en un 13,4% i per sobre del 20% en algunes comunitats autònomes.

Amb les dades de què disposa el govern espanyol, s'han detectat uns 60 casos de la variant britànica de la Covid, tot i que Sierra considera que aquesta variant no ha estat un factor clau per explicar l'increment del nombre de casos. "Sembla que augmenta la transmissió i hem d'estar atents", ha reblat.

La xifra de morts s'eleva a un total de 51.000 des que es va declarar l'inici de la pandèmia.
 

Mesures a les comunitats autònomes

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha anunciat el tancament de l'hostaleria, centres comercials i gimnasos a les províncies d'Àvila, Segòvia i Palència a causa de l'"alt increment de contagis" i ha avançat una pròrroga indefinida del tancament perimetral de la comunitat.

Múrcia ha avançat una hora el toc de queda --de les 11 a les 10 de la nit-- i ha ordenat el confinament de 22 municipis, inclosa la capital.

Diverses comunitats autònomes, a més, han decidit modificar la tornada a l'escola després de les vacances nadalenques pel repunt de casos de coronavirus i les restriccions o pel temporal de fred, tot i que, en general, les autoritats defensen que la Covid està tenint mínima incidència als centres i que són essencials les classes presencials.

Durant el primer trimestre del curs, els contagis i brots entre alumnes i docents han estat minoria i en cap setmana s'ha sumat més de 35 centres tancats a tot Espanya, fet que suposa menys del 0,2% del total. A més, el percentatge d'aules tancades es va mantenir des del setembre per sota del 2%.

A Extremadura, la reincorporació de l'alumnat tindrà lloc l'11 de gener, com es preveia, però l'elevada taxa d'incidència de coronavirus a la regió, la més alta d'Espanya, ha obligat a introduir canvis.

Així, els alumnes de secundària, batxillerat, formació professional i ensenyament d'adults es reincorporaran a modalitat telemàtica durant set dies, fins al dia 17, un període de temps revisable en funció de l'evolució de la pandèmia. Les classes presencials es mantenen per a infantil i primària, que també tornen el dia 11.

Canàries ja va retardar fins a l'11 de gener l'inici de les classes, ja que al principi i, segons el calendari escolar publicat, estava previst per al dia 8.

Per la seva banda, a Andalusia, cada província ha adoptat una data i fins i tot alguns pobles altres e diferents a la de la capital. Almeria i Màlaga comencen avui, 7 de gener. Sevilla, Huelva, Granada i Còrdova, el 8; i Cadis i Jaén, l'11.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Confinament
Anar al contingut