Espanya supera els 50.000 morts per coronavirus
Els ingressats per coronavirus augmenten, segons les dades de Sanitat

Espanya supera els 50.000 morts per coronavirus en 10 mesos

Sanitat notifica més de 24.000 casos i 298 morts des de Nadal, mentre augmenten els ingressats per Covid

Irene Vaqué ReigActualitzat

Espanya ha notificat fins ara la mort de 50.122 persones positives de Covid des que va començar la pandèmia, al març. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, en l'última setmana han mort 408 persones per Covid, i aquest dilluns els informes sumen 298 defuncions més.

Les comunitats autònomes han informat Sanitat de 24.462 positius nous des de divendres passat, dia de Nadal. D'aquests, 2.822 s'han diagnosticat les últimes 24 hores.

Actualment hi ha 12.172 pacients ingressats amb Covid a tot l'Estat, davant els 10.744 de dijous, i 2.022 són a les UCI, per sobre dels 1.907 de dijous.

La taxa d'ocupació de les UCI és ara del 21,14%, mentre que la de llits ocupats és del 10,04%.

La incidència acumulada en els últims 14 dies ha baixat 16,60 casos, fins a situar-se en 246 per cada 100.000 habitants. 

 

Més de 360.000 dosis arriben aquest dimarts

Tot i el descens de la incidència acumulada, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat "prudència" a l'hora de valorar les dades, per les distorsions que hi pot haver per les festes nadalenques. 

Illa ha agraït el comportament "exemplar" de la ciutadania aquests dies i ha cridat a mantenir-lo. 

Espanya supera els 50.000 morts per coronavirus
Vacunació de la Covid en una residència d'Alcalá de Henares (EFE / Fernando Villar)

 

El consell interterritorial de salut s'ha reunit l'endemà de l'inici de la campanya de vacunació contra la Covid a Espanya. Salvador Illa ha aplaudit aquesta fita i ha explicat que aquest dimarts arribaran en 4 vols 369.525 dosis de la vacuna de Pfizer, que aterraran a Madrid, Barcelona, Vitòria i les Canàries i que es distribuiran al llarg del matí a totes les autonomies.

Les vacunacions s'han hagut d'interrompre aquest dilluns per problemes logístics de la farmacèutica. Segons el ministre, el subministrament "quedarà regularitzat" perquè cada dilluns es vagin rebent al voltant de 350.000 vacunes fins a arribar en les pròximes 12 setmanes a més de 4,3 milions d'injeccions.

Illa també ha informat que fins ara no consta cap efecte advers de les injeccions que es van subministrar diumenge, en l'inici de la campanya. I ha manifestat que Espanya "ha adquirit moltes més dosis de les que seran necessàries".

El govern espanyol ha posat en marxa una pàgina web sobre la vacuna de la Covid per resoldre dubtes a la ciutadania.

 


Simón diu que la soca anglesa era difícil de detectar abans

El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que les dades "són millors que les del mes de novembre, però encara molt altes, i hem de seguir mantenint la guàrdia".

Espanya supera els 50.000 morts per coronavirus
El doctor Simón i els ministres Illa i Darias han comparegut després del Consell Interterritorial (EFE / Emilio Naranjo)


Simón ha dit que és "esperable" que es detectin més casos de la soca anglesa a Espanya i que se n'estan investigant alguns.

També ha aclarit que, dels 9 contagis confirmats fins ara d'aquesta variant, la majoria van tenir símptomes als 4 o 5 dies d'arribar procedents del Regne Unit i, per tant, "la probabilitat de detecció a l'aeroport i en origen era molt baixa".

Simón ha subratllat que, tot i que n'hi ha indicis, encara hi ha dubtes al món científic sobre si aquesta variant és més contagiosa. I ha afegit que es publicarà un document per "ampliar les capacitats de seqüenciar" les variacions del virus.

 

Més de 30.000 morts per Covid a Alemanya

A Alemanya, el balanç de víctimes mortals ha arribat aquest dilluns a 30.126. Segons l'Institut Robert Koch, l'organisme competent al país, els contagis verificats en les últimes 24 hores han estat 10.976. La mateixa institució, però, ha admès que la xifra es pot quedar curta, perquè és possible que hi hagi retards en les notificacions, per la coincidència amb els festius de Nadal.

El màxim de contagis a Alemanya va ser el 18 de desembre, amb 33.777, mentre que el rècord en les defuncions va ser dimecres passat, amb 962.

Amb aquest panorama, el ministre de la Cancelleria, Helge Braun, ha advertit que les restriccions contundents imposades al país fins al 10 de gener s'hauran d'allargar. La cancellera Merkel i els líders dels lands s'han de reunir el 5 de gener per valorar-ho.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut