Agents de la policia local de Madrid aplaudeixen els sanitaris de l'Hospital Gregorio Marañón (EFE/Kiko Huesca)

Espanya supera els 100.000 contagis i els 9.000 morts per coronavirus

La xifra de noves morts torna a ser la més alta fins ara, però baixa el nombre de nous contagis i de pacients en UCI

Juli Rodés AlmerActualitzat

Com era previsible, Espanya ha superat els 100.000 casos de coronavirus l'últim dia de març. En concret, en els dos mesos que han transcorregut des que es va detectar el primer cas, hi ha hagut 102.136 contagis.

En aquest temps, fins a 9.053 persones han perdut la vida a causa del virus causant de la Covid-19. En les últimes 24 hores hi ha hagut 864 morts més, una xifra que torna a ser més alta que la publicada el dia abans. És, de fet, la més alta registrada fins ara.

Ha baixat, en canvi, el nombre de nous contagis: en les últimes 24 hores se n'han registrat 7.719, una xifra semblant a la de divendres passat i més baixa que la publicada dissabte.

Des del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), la doctora María José Sierra ha valorat que aquesta dada "confirma que estem en fase d'estabilització de la pandèmia".

 

Roda de premsa del comitè tècnic de gestió, a La Moncloa, aquest dimecres (EFE/Moncloa)


El director del CCAES, Fernando Simón, que ha tornat a intervenir des de casa seva, on continua aïllat després de donar positiu, ha remarcat que "el nombre de casos hospitalitzats i d'ingressos en UCI va disminuint" i que, per tant, les dades semblen indicar que "anem en la bona direcció".

De tota manera, ha afegit que no ho sabrem del cert fins a finals de setmana o principi de setmana que ve, quan es tinguin més dades.

Simón també ha fet la consideració següent:

"Ja no estem en el cavall de batalla de si arribem al pic, sinó de veure si el sistema de salut és capaç d'assumir els nous casos."


En la seva intervenció inicial, la doctora Sierra ja havia remarcat que les UCIs són ara la principal preocupació de Sanitat.

 

Tasques de desinfecció en el complex hospitalari de Navarra, a Pamplona (EFE/Villar López)


Aquest dimarts, tant els responsables del CCAES com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja van defensar que la pujada és circumstancial -pel retard en la comunicació de dades el cap de setmana- i que les oscil·lacions són normals quan s'observen les dades dia a dia, però que cal veure la tendència general, que mostra un alentiment dels contagis, asseguren, fruit de les mesures decretades arran de la declaració de l'estat d'alarma.

Una altra dada positiva que s'ha sabut aquest dimecres és l'augment del nombre de persones que superen la Covid-19, que ja són 22.647. En les últimes 24 hores s'han donat 3.388 altes, la xifra més alta fins ara.


Fins a 89 detencions en 24 hores

Des del Ministeri de l'Interior, els representants de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han explicat que, aquest dimarts, agents dels dos cossos han detingut un total de 89 persones.

El general José Manuel Santiago, de la Guàrdia Civil, ha assenyalat que la majoria de les detencions han estat per incompliments del confinament.


Detinguda per robar material de protecció

Ha destacat l'empresonament d'un home de Tenerife, de la població de Buena Vista del Norte, que anava pel carrer, molt alterat, sense motiu justificat. Va ser acompanyat a l'hospital, i quan en va sortir va continuar circulant pel carrer en comptes de confinar-se. Detingut per segona vegada, el jutge va ordenar el seu ingrés a la presó.

El comissari principal José García Molina, de la Policia Nacional, ha explicat la detenció d'una dona, també a Tenerife, que aprofitava que robava material de protecció per revendre'l, aprofitant que treballava en la neteja d'un hospital.


Estafa a través de WhatsApp

Els dos cossos armats han tornat a alertar sobre el repunt de ciberestafes durant l'estat d'alarma. Una de les que s'han detectat és a través de WhatsApp, i promet regalar gigues amb motiu del confinament. La finalitat és obtenir dades bancàries que són utilitzades per comprar per internet.

Una altra, difosa a través de les xarxes socials, és la venda d'una suposada vacuna contra la Covid-19, prèvia transferència de diners.


Tercer positiu en el comitè tècnic del coronavirus

García Molina ha comparegut en comptes del director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, que ho havia fet fins dimarts, perquè ha donat positiu de coronavirus. Ja són tres, doncs, els integrants d'aquest organisme contagiats de Covid-19. El primer va ser Laurentino Ceña, també director adjunt operatiu, però de la Guàrdia Civil.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut