La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen (Reuters/Christian Hartmann)

Espanya serà el primer estat de la Unió Europea a cobrar part dels Fons Next Generation

Brussel·les valida les reformes del govern espanyol i anuncia un pagament de 10.000 milions d'euros per a la recuperació econòmica que ara han d'autoritzar la resta d'estats membres

TEMA:
Unió Europea

Espanya serà el primer estat de la Unió Europea a rebre un pagament dels Fons Next Generation de la Unió Europea.

Brussel·les li ha aprovat el primer examen al govern espanyol i dona llum verda al pagament de 10.000 milions d'euros dels fons europeus, que es farà efectiu tan bon punt l'aprovi la resta d'estats membres.

L'anunci l'ha fet la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen.

Aquests diners per modernitzar l'economia i millorar l'ocupació s'afegeixen a la bestreta de 9.000 milions que l'executiu comunitari va anticipar a l'agost i que no estava subjecte a condicions.

L'autorització per part de la resta d'estats membres hauria d'arribar abans de final d'any. Han d'examinar l'expedient i fer-ne una anàlisi positiva. També tira endavant si passa un mes sense que cap païs s'hi oposi.


Aval del calendari

Brussel·les valida d'aquesta manera les reformes impulsades pel govern espanyol i el seu pla d'aplicació dels fons.

L'arribada dels diners està condicionada a reformes concretes, que Espanya ha d'anar complint amb un calendari molt concret. En aquesta primera fase, per exemple, s'havia compromès a aprovar mesures per reduir la temporalitat al sector públic o canvis en les pensions.

Espanya ha estat el primer país de la Unió Europea que fa la petició formal per rebre el primer desemborsament. Ho va poder fer després d'haver firmat el document tècnic que estipula com cal verificar el compliment de cada compromís.

El comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, ha assegurat que l'avaluació feta per Brussel·les és un reconeixement a Espanya i a l'ampli ventall de reformes que ha posat en marxa el país.

"Enviem un senyal de confiança en la posada en marxa de l'ambiciós pla d'Espanya per aconseguir un creixement més fort, inclusiu i sostenible", ha escrit a Twitter.


Alguns requisits

Entre les reformes necessàries per rebre el primer pagament europeu, n'hi ha vuit que formen part del capítol sobre modernització de l'administració, entre elles la normativa per reduir la temporalitat al sector públic.

També s'ha valorat la reforma de la fiscalitat amb mesures com la introducció de la taxa digital, el gravamen sobre transaccions financeres o modificacions a curt termini de l'impost de societats i d'impostos indirectes.

En el capítol de la reforma laboral, s'inclouen mesures com la llei que regula el teletreball, la normativa per reduir la bretxa salarial de gènere i l'entrada en vigor del pla d'acció per aturar la desocupació juvenil.

Pel que fa a la reforma de les pensions, el desemborsament d'aquests 10.000 milions està condicionat a la separació de les fonts de finançament de la Seguretat Social, la revisió de les bonificacions dels plans individuals de pensions i la modificació del complement de maternitat de pensions.

Entre els requisits per accedir a aquest tram d'ajudes directes també hi ha requisits com l'aprovació de la llei climàtica, l'estratègia de descarbonització fins al 2050, el full de ruta de l'hidrogen, l'estratègia espanyola d'economia circular, el pla de digitalització de pimes o l'estratègia d'intel·ligència artificial.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut