Els països més transparents del món
Els països més transparents del món
Madrid

Espanya registra la pitjor dada de percepció de corrupció de la seva història

Dinamarca es manté com el país més transparent del món, mentre que Somàlia i Corea del Nord estan a la cua del rànquing anual de Transparència Internacional

RedaccióActualitzat

L'estat espanyol continua a la cua d'Europa pel que fa a la transparència, i al número 36 de 168 països del món, segons mostra l'índex de percepció de la corrupció al món del 2015 que ha fet públic l'ONG Transparència Internacional. Es tracta de la pitjor dada de percepció de corrupció de la seva història i revela la "greu" situació de corrupció política, vinculada a la contractació pública, que es viu a l'Estat. En aquest sentit, el membre del comitè executiu de Transparència Internacional Manuel Villoria ha assegurat que la corrupció en la contractació pública des d'ens instrumentals està "bastant generalitzada", com per exemple en el cas Acuamed.

Tot i que aprova —58 punts sobre 100—, l'informe recull doncs que a Espanya hi ha un estancament de la corrupció. I denuncia que s'estan reduint els espais per a la societat civil i per a la democràcia.

Espanya, a més, apareix entre els països que més posicions han baixat en els últims quatre anys, com Líbia, Austràlia, el Brasil i Turquia; mentre que Grècia, el Senegal i el Regne Unit són els que han mostrat les millores més substancials.

Els mals resultats d'Espanya, però, no signifiquen que la corrupció hagi augmentat sinó que hi ha dades més rigoroses i més fonts d'informació.

Dinamarca, el país més transparent del món

Del total de 168 països, Dinamarca es manté com el país més transparent del món, amb 91 punts de 100, seguida de Finlàndia, Suècia, Nova Zelanda, Holanda, Noruega, Suïssa, Singapur, el Canadà i Alemanya, que està en desena posició, com Luxemburg i el Regne Unit.

A la cua hi ha Somàlia i Corea del Nord, que apareixen com els més corruptes. Els precedeixen l'Afganistan, el Sudan, el Sudan del Sud, Angola, Líbia, l'Iraq i Veneçuela, que empata amb Guinea Bissau i Haití.

Cap dels BRICS aprova

El rànquing anual que publica l'ONG Transparència Internacional assenyala els països emergents, els anomenats BRICS, com els que més preocupen, amb el Brasil al capdavant, per l'escàndol de la petrolera Petrobras. Dels cinc BRICS —el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica— cap supera els 50 punts sobre 100".  

L'índex mostra que en més de dos terços dels països es perceben problemes greus de corrupció i suspenen. Entre aquests hi ha també, a més dels BRICS, la meitat dels països que integren el G-20.

L'informe s'ha fet a partir d'estudis comparatius de diverses institucions interncionals —com ara l'FMI o el Banc Mundial— que analitzen l'opinió del sector privat sobre la corrupció al sector públic.

Els països en les primeres posicions, conclou l'informe, presenten característiques comunes, com un alt nivell de llibertat de premsa, accés a la informació sobre pressupostos que permet que els ciutadans tinguin coneixement d'on vénen els diners i com es gasten, alts nivells d'integritat entre els càrrecs públics i un poder judicial independent.

Anar al contingut