Imatge d'arxiu d'una manifestació contra la violència masclista (Europa Press)

Espanya registra el doble de feminicidis ara que hi inclou els crims fora de la parella

Segons les dades provisionals del Ministeri d'Igualtat, en els primers sis mesos del 2022 19 dones han estat assassinades per fills, nets, veïns o coneguts

RedaccióActualitzat

En els primers sis mesos de l'any han mort a Espanya 23 dones assassinades per la parella o exparella, i 19 més han estat assassinades per altres persones, la majoria familiars.

Són dades provisionals del Ministeri d'Igualtat, que per primera vegada ha recollit centralitzadament les d'aquest segon tipus de feminicidis, que també es consideren violència masclista.


Dones grans assassinades per fills i nets

Crida molt l'atenció que tots els assassins coneguessin les víctimes, i potser encara més que gairebé el 60% de les víctimes fossin més grans de 60 anys, i que de les 19, 6 fossin assassinades per un fill i 3 per un net.

Aquest nou cens provisional l'ha presentat aquest dilluns a Madrid la delegada del govern espanyol Contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, que ha dit que l'objectiu és "salvar vides":

"Quan s'adopten mesures públiques, es fa sensibilització, s'amplien els recursos, quan es diu a les dones "no estàs sola, hi ha portes segures i eficaces per sortir de la violència", se salven vides."


"Familiars", "socials" i "sexuals"

El cens ha classificat els 19 casos en tres tipus definits a finals del 2021: 11 de "familiars", 6 de "socials" (fora de la família) i 2 de "sexuals" (amb violació o agressió sexual inclosa).

Pel que fa als "socials", en 3 casos l'agressor era un veí, en 2 eren companys de pis, i l'últim era un conegut, mentre en els 2 "sexuals" els agressors van ser un veí i un conegut, i les víctimes, noies menors de 16 anys.

Com que és la primera vegada que hi ha dades públiques agregades d'aquest tipus de crims, Rosell ha demanat que no se sumin ni es comparin amb les sèries històriques de dones assassinades per parelles o exparelles.

Amb els mateixos recursos

La delegada Contra la Violència de Gènere ha afirmat que està pendent abordar aquests feminicidis amb els mateixos recursos i eines:

"Portem més de 18 anys amb tot el sistema de protecció integral contra la violència en parella i ara volem trencar aquesta bretxa que hi havia respecte a les altres violències."

Rosell ha afegit que considera que legislativament aquesta bretxa ja s'ha trencat, amb l'aprovació fa poques setmanes al Congrés de la llei orgànica de llibertat sexual, i ara cal posar-hi el focus per prevenir-la.

El cert és que les dades mostren que en només 2 dels 19 casos dels 6 primers mesos del 2022 hi havia una denúncia prèvia, no arriba ni al 10%, mentre en els feminicidis dins la parella, les denúncies pugen al 30%.

 

 

ARXIVAT A:
PolicialViolència masclista
Anar al contingut