Cribratge massiu a Sant Joan de les Abadesses (Efe/David Borrat)
Cribratge massiu a Sant Joan de les Abadesses (Efe/David Borrat)

Espanya, primer país europeu que supera els 500.000 contagiats de coronavirus

Les autoritats sanitàries estudien reduir la quarantena de 14 a 10 dies

Redacció/AgènciesActualitzat

Espanya s'ha convertit en el primer país europeu que passa la barrera del mig milió de contagiats.

Segons les dades que ha fet públiques el Ministeri de Sanitat, el nombre d'afectats puja a 525.549 (divendres eren 489.989). En les últimes 42 hores s'han infectat 2.440 persones.

En total a Espanya han mort 29.516 persones, 237 han estat en l'última setmana.

Madrid és la comunitat autònoma amb un nombre més gran de nous positius, seguida del País Basc i Aragó.


Reduir la quarantena a 10 dies

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat aquest dilluns que les autoritats sanitàries espanyoles estan estudiant la possibilitat de reduir la quarantena per Covid-19 de 14 a 10 dies. Amb tot s'haurien de complir algunes condicions com ara que es doni negatiu en una prova de PCR als 10 dies.

"Els dies 7, 8 o 10, la càrrega viral és molt baixa i encara que puguis ser positiu ets poc infectiu. Si sabem que a partir del dia 5-6 s'és poc infectiu, es pot valorar prendre el risc."

Simón ha recordat que a escala europea cada cop més països redueixen els dies de quarantena. I ha reconegut que baixar a 5 o 7 es trigarà, però que establir-ne 10 "sí que és possible que passi".

També s'ha referit a la possibilitat de confinar ciutats com Madrid i ha dit que totes les les opcions ha d'estar sobre la taula.

"Si s'han d'implementar, que s'implementin sense dubtar-ho."

Simón ha parlat de les vacunes que tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han avançat que a finals d'any es podrien tenir les primeres dosis de la vacuna de la Universitat d'Oxford i de l'empresa britànica AstraZeneca.

Ha dit que s'està plantejant vacunar primer els grups més vulnerables, com els més grans o persones amb patologies prèvies de risc, i els que treballen en serveis essencials, com els professionals sanitaris.
 

Les Balears podran prohibir reunions fora del nucli familiar

A les illes Balears, el consell de govern ha aprovat una resolució amb les mesures que es podran prendre de manera temporal i excepcional en zones, barris o municipis per frenar la propagació de la Covid-19.

Podran ser mesures totals o parcials de lliure entrada o sortida i tindrien una durada de 15 dies.

Entre les limitacions que podria decretar hi ha la de prohibir reunions socials fora del grup de convivència habitual.

També podrà limitar la circulació per carrers i carreteres.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut