Espanya preveu tenir 15 milions de persones vacunades de la Covid abans del juny

Espanya preveu tenir 15 milions de persones vacunades de la Covid abans del juny

El tractament de la Covid per persona costarà 5,80 euros, ja que es necessiten dues dosis que costen 2,90 euros cadascuna

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha autoritzat la compra anticipada de 31,5 milions de vacunes contra la Covid-19. Els primers 3,1 milions de dosis arribaran al desembre si el fàrmac de l'empresa AstraZeneca supera els filtres de seguretat previstos.

Segons ha detallat aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, els 31,5 milions de dosis arribaran progressivament fins al mes de juny, però les primeres podrien arribar per Nadal, tal com va avançar el ministre divendres passat.

Com que la vacuna de la Covid-19 és de dues dosis per persona, els 31,5 milions de vacunes abastaran un total de 15 milions de ciutadans.

El cost de la vacuna

Per primer cop, el govern espanyol ha detallat el cost de la vacuna. Cada dosi costarà 2,90 euros. D'aquests, 1,12 euros els abonarà la Unió Europea i 1,78 cada estat membre.

El govern espanyol contribuirà, per tant, amb 56 milions d'euros que es podrien enfilar a 76 milions, ja que el contracte planteja un possible augment del 20% del preu.

El ministre Salvador Illa en la roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres
El ministre Salvador Illa en la roda de premsa d'aquest dimarts, després del Consell de Ministres (EFE / Mariscal)

L'acord entre la Comissió Europea, i per tant els estats membres, i l'empresa farmacèutica contempla 300 milions de dosis per a Europa amb un cost de 870 milions d'euros. El càlcul de les dosis que s'han assignat a cada país s'ha fet tenint en compte criteris de població.

La vacuna d'AstraZeneca està ja a la fase 3 dels assajos, que s'estan fent al Regne Unit, al Brasil i a Sud-àfrica per part de l'Agència Europea del Medicament.

En cas que no superi les proves que queden, els estats no haurien d'abonar les quantitats pactades.

Fins ara, la UE té acords amb tres empreses per garantir l'accés a la vacuna: AstraZeneca (300 milions de dosis), Sanofi-GSK (300 milions de dosis) i Johnson & Johnson (200 milions de dosis).

A més de les tres empreses amb les quals la UE ha tancat acords, es preveu signar contractes similars amb CureVac, BioNTech-Pfizer i Moderna.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut