Un acte presidit per Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial
La puntuació d'Espanya ha baixat 0,18 punts i ha quedat classificada al número 24 (EFE/J. L. Cereijido)

Espanya perd posicions i passa a ser una "democràcia defectuosa", segons The Economist

Ha caigut a la llista de països classificats segons la qualitat democràtica, principalment a causa del bloqueig del Consell General del Poder Judicial

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

Espanya ja no està considerada una democràcia plena, sinó una "democràcia defectuosa". Així ho estableix l'indicador internacional més prestigiós, l'Índex Democràtic del setmanari britànic The Economist

Els analistes de l'índex atribueixen la pèrdua de punts a les disfucions detectades en l'àmbit de la independència judicial. Han penalitzat a la baixa qüestions com l'enquistament en la renovació del Consell General del Poder Judicial

El grup editorial britànic ja havia advertit que la gestió de la crisi política amb Catalunya estava degradant la democràcia espanyola

En la darrera avaluació, corresponent al 2020, Espanya ocupava el lloc 22 i tenia 8,12 punts. Ara, ha baixat fins al 24, amb una puntuació de 7,94. Aquestes centèsimes (-0,18 punts) signifiquen que surt de la divisió d'honor del rànquing que encapçala Noruega, que té un 9,75 sobre 10.

En la mateixa segona divisió on hi ha Espanya també hi figuren països com França i els Estats Units. La llista la tanca l'Afganistan, amb 0,32 punts. 

Per ser considerada una democràcia plena, el llindar al qual s'ha d'arribar són 8 punts. Hi ha 21 països que passen el tall dels 8 punts, quan en l'edició anterior van ser 23 estats. 

 


El Regne Unit, al límit

La baixada més acusada l'ha fet el Regne Unit, que passa del 8,54 al 8,10. The Economist assenyala com a causes les polèmiques al voltant del finançament dels partits i els escàndols polítics protagonitzats pel primer ministre, Boris Johnson

La mitjana democràtica global a tot el món és d'un 5,28 sobre 10, gairebé una dècima menys que l'any anterior. Per trobar un descens tan significatiu de la qualitat democràtica al món ens hem de situar l'any 2010, després de la crisi financera. 

 

Un 6,4% de la població viu en una democràcia plena

L'estudi analitza 164 països d'arreu del món i ha conclòs que més d'un terç de la població viu sota un règim autoritari. Només un 6,4% de les persones ho fan dins d'una democràcia plena.

En general, constata que hi ha una pèrdua global de qualitat democràtica, que els autors del rànquing han atribuït, en part, a les mesures restrictives que s'han adoptat pel coronavirus. També parlen d'una "expansió del poder estatal". 


Pluralisme i cultura democràtica

L'índex de qualitat democràtica que elabora cada any The Economist té en compte aspectes com la independència judicial, els processos electorals i el pluralisme, el funcionament del govern, la participació política i la cultura política democràtica. 

El termòmetre de la qualitat judicial del setmanari britànic es va posar en marxa l'any 2006. L'elaboren des de la Unitat d'Intel·ligència (EIU en anglès), amb seu al Regne Unit.

 

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut