Pocs cotxes a la frontera entre Andorra i Catalunya
Pocs cotxes a la frontera entre Andorra i Catalunya (ACN / Albert Lijarcio)

Espanya obre la frontera amb Andorra només per als ciutadans del Principat

A partir d'aquest divendres, els andorrans podran desplaçar-se fins a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, però els ciutadans catalans encara no podran anar al Principat

Actualitzat

El govern espanyol ha decidit obrir la frontera amb Andorra a partir d'aquest divendres, permetent els desplaçaments des de l'interior del Principat cap a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, que des d'aquest dilluns es troba en la fase 3 de la desescalada.

D'aquesta manera, els residents del Principat tindran "els mateixos drets" de mobilitat que els ciutadans de l'àmbit territorial pirinenc, segons ha confirmat l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros. Tanmateix, les persones que viuen en aquesta zona de Catalunya no podran anar al Principat fins que s'aixequi l'estat d'alarma, el 21 de juny.

Ros ha destacat que l'obertura de la frontera és "fruit de moltes hores de treball" entre tots dos governs i que es va estar "molt a punt" de poder-ho fer abans. En aquest sentit, però, ha explicat que calia resoldre la "contradicció" que suposava permetre la mobilitat entre aquests països, quan l'estat d'alarma la restringeix a dins d'una unitat territorial.

 

 

Els andorrans podran anar a França a partir de dilluns

Per la seva banda, la ministra d'Afers Exteriors andorrana, Maria Ubach, ha qualificat de "molt bona notícia" que es permetin els desplaçaments cap a l'Alt Pirineu i Aran i considera que "és un primer pas" de cara a anar recuperant la mobilitat.

A més, ha recordat que el Principat va obrir les seves fronteres l'1 de juny i que, des d'aquell dia, els ciutadans francesos ja van poder entrar al país. A partir de dilluns, els andorrans podran accedir a França si es manté la mateixa situació sanitària al país gal.

 

La duana entre Andorra i Espanya
La duana entre Andorra i Espanya (ACN)

 

Des que, a mitjans de març, es va declarar l'estat d'alarma a Espanya, els treballadors fronterers han pogut creuar la frontera si presentaven la targeta de permís de treball. També ho han pogut fer les persones que tenien alguna visita mèdica, mostrant el comprovant de la cita.

La decisió arriba després que, aquest dimecres, Espanya ha decidit que els residents a Gibraltar ja podien viatjar a Andalusia.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
AndorraEstat d'alarmaCoronavirus Desescalada
Anar al contingut