València

Espanya no destinarà més soldats a l'Afganistan

Espanya no enviarà més soldats a l'Afganistan. Ho ha dit el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, en l'assemblea que l'OTAN celebra aquests dies a València. Moratinos ha reconegut que potser seria necessari fer un nou esforç en aquest país asiàtic, però ha assegurat que, tot i això, no augmentaran els efectius espanyols perquè ja s'ha pagat un preu prou alt en vides humanes. Fa una setmana hi van morir dos soldats en un atemptat suïcida. En aquests moments, a l'Afganistan, hi ha desplegats uns 780 soldats espanyols i l'estat hi ha invertit 150 milions d'euros en cinc anys.

Actualitzat
L'assemblea parlamentària de l'OTAN que se celebra fins dimarts a València aposta per al canvi d'estratègia a l'Afganistan, sumant a la presència militar una acció política global i multilateral per estabilitzar el país en la línia anunciada pel nou president americà, Barack Obama.

Això és el que ha defensat el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, que, una setmana després de la mort de dos soldats espanyols en un atemptat suïcida a Herat, ha subratllat que cal garantir la seguretat amb el desplegament de forces armades però ha afegit que la solució no ha de ser militar sinó d'ajuda a la cooperació, al desenvolupament d'hospitals i carreteres i al creixement d'institucions polítiques en el territori.

Moratinos, que creu que fa falta una "millor" coordinació en el terreny per part de les Nacions Unides, ha considerat "raonable i significatiu" el paper d'Espanya a l'Afganistan i, sense plantejament de reforçar la seva presència al país, s'ha mostrat disposat a fer el "màxim possible" per a l'organització i el desenvolupament de les eleccions a l'Afganistan, previstes per a l'any que ve.
Anar al contingut