Espanya importa carn de granges que s'aprofiten de la desforestació de l'Amazònia
Fum dels incendis que cremen a l'Amazònia (Reuters/Bruno Kelly)

Espanya importa carn de granges que s'aprofiten de la desforestació de l'Amazònia

Ho denuncia Greenpeace, que afirma que entre els proveïdors hi ha grups hotelers com Barceló o Iberostar

RedaccióActualitzat

Moltes empreses surten directament o indirectament beneficiades del desastre ecològic de la desforestació de l'Amazònia, al Brasil. Greenpeace denuncia que hi ha empreses espanyoles que importen carn de ramaderies que s'aprofiten de la desforestació i que abasteixen grans grups hotelers. Són espais protegits però que, segons l'ONG, exploten per vendre carn congelada que després venen als mercats internacionals, també en països de la Unió Europea.

En el cas d'Espanya, una investigació de Greenpeace subratlla que algunes societats importadores d'aquesta carn congelada, ubicades bàsicament a les Canàries, tenen entre els seus clients grans cadenes d'hotels espanyoles, com Barceló, Iberostar o N10 Hotels.

Aquesta investigació s'ha centrat en el Parc Estatal Ricardo Franco, un espai protegit de 158.000 hectàrees creat el 1997 a la frontera entre Mato Grosso, al Brasil, i Bolívia.

Es tracta d'un parc que té la categoria de "protecció integral", però on, en els seus 23 anys d'existència, han estat desforestades més de 12.000 hectàrees, i, a la pràctica, el 71% de la seva àrea la reclama el sector ramader com a propietat privada. Segons Greenpeace, aquestes granges són incompatibles amb els objectius de protecció de la zona.

 

Bolsonaro al darrere

Espanya importa carn de granges que s'aprofiten de la deforestació de l'Amazònia
Bolsonaro durant un acte de campanya (Reuters/Ueslei Marcelino)


El responsable de la Campanya de Boscos de Greenpeace a Espanya, Miguel Ángel Soto, explica que els últims anys la situació s'ha agreujat i la desforestació s'ha estès:

"El cas del Parc Estatal Ricardo Franco es repeteix en molts altres llocs de l'Amazònia. El repunt actual de la desforestació a l'interior de les àrees protegides i terres indígenes està directament relacionat amb les declaracions, les polítiques i els estímuls promoguts pel president Bolsonaro."


Segons la investigació, hi ha dues granges -Paredão I i Paredão II- que entre l'abril del 2018 i el juny del 2019 van vendre el bestiar a una altra instal·lació ramadera del mateix propietari però situada fora de l'espai protegit. Aquesta granja és un proveïdor important de carn dels tres principals escorxadors del Brasil: JBS, Marfrig i Minerva.

Però aquests tres escorxadors només fan una avaluació de l'última granja per on passa l'animal abans de sacrificar-lo, no tenen en compte tots els proveïdors de la cadena de subministrament. Això permet, per tant, l'entrada d'animals que pastaven de manera il·legal a l'espai protegit del parc.


Un rentat de ramat il·legal

Espanya importa carn de granges que s'aprofiten de la deforestació de l'Amazònia
La desforestació il·legal no s'atura (Reuters/Ricardo Moraes)


Greenpeace denuncia que aquesta estructura representa un "autèntic rentat de ramat il·legal". Miguel Ángel Soto envia aquest missatge a Europa:

"La Unió Europea no pot continuar al marge del gran impacte ambiental i social de les cadenes de subministrament d'aquesta carn. El consum dels europeus provoca canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat i violacions dels drets humans."

"És urgent que la Comissió Europea posi en marxa l'anunciada legislació que impedeixi l'entrada a la UE de matèries primeres procedents de la desforestació."


La destrucció de l'Amazones, a més, s'està accelerant. El mes passat les alertes de desforestació van augmentar un 34% en comparació amb el mes anterior. I els que en reben les conseqüències immediates són els pobles indígenes, les comunitats més vulnerables de l'Amazònia.

Tot plegat en un moment molt delicat al Brasil en tots els sentits. La crisi sanitària està sacsejant greument el país. Ara mateix ja s'ha convertit en el nou epicentre de la Covid-19, amb més de 800.000 contagiats i 40.000 morts, xifres només superades pels Estats Units.

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut