Madrid

Espanya es gasta 770 milions en quatre anys en drets d'emissió de CO2, el segon país que més en compra

Les retallades arriben a tot arreu, i en alguns punts poden ser positives. El govern espanyol vol estalviar en emissions de diòxid de carboni. L'Estat es va gastar, en l'última legislatura, 770 milions d'euros per comprar més drets d'emissions. En total van ser 110 milions de tones més de CO2, a set euros la tona. Això el situa com el segon país que més va invertir per poder contaminar, per darrere del Japó. Per aquest any, el govern espanyol ha reduït la partida destinada a drets d'emissions fins als 42 milions, que permeten comprar sis milions de tones de CO2.

RedaccióActualitzat
Entre el 2007 i el 2011, Espanya es va gastar 770 milions per poder contaminar més. Segons explica el secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, l'alt consum energètic del país va obligar a comprar 110 milions de tones de CO2. Això el situa com el segon país que més drets ha comprat.

La factura va d'acord amb el que marca el Protocol de Kyoto, segons el qual cada país té assignada una quota d'emissions i si la sobrepassen han de comprar drets per compensar l'excés. Actualment el preu de la tona de C02 està a 7 euros.

La política d'austeritat del govern espanyol pot acabar reportant un benefici pel Medi Ambient. L'executiu considera que aquests diners són excessius i vol fer un gir: en comptes d'haver de comprar drets d'emissions, vol invertir en projectes que fomentin l'eficiència energètica i la reducció d'emissions.

El pressupost per aquest any s'ha reduït a 42 milions d'euros. El govern espanyol ha creat, a més, un fons de carboni per incentivar les empreses i els projectes que fomentin la reducció de CO2. Espanya necessita aquest estalvi per acostar-se al compromís de rebaixar un 15% les emissions en relació amb el 1990.

Menys beneficis per a la indústria

Les empreses privades del sector elèctric, siderúrgic, del ciment, el vidre, la ceràmica, el paper i les refineries tenen una quota gratuïta assignada d'emissions. Si la sobrepassen han d'anar al mercat per comprar més drets. Ara les companyies veuran com es redueix el tram gratuït. En el marc de la Unió Europea, les empreses espanyoles veuran reduïda aquesta assignació gratuïta en un 54%, i hauran de comprar en un sistema europeu de subhasta el dret a contaminar l'atmosfera amb CO2.

Amb aquest nou sistema i un altre conjunt de mesures, la Unió Europea es proposa assolir, el 2020, una reducció del 20% de les emissions de gasos hivernacle respecte al 1990.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut