Espanya és el segon país amb més contagis d'Europa, darrere de Rússia

Hi ha 580 brots actius segons el Ministeri de Sanitat, tot i que la mortalitat és molt més baixa que durant el pic de març

RedaccióActualitzat

Espanya, amb 42.000 casos en els últims 14 dies, és el segon país més afectat per la Covid a Europa després de Rússia. Segons el ministeri de Sanitat, hi ha 580 brots actius, i la comunitat més afectada és l'Aragó, amb la incidència més alta entre les regions europees. Espanya suma més de 314.000 diagnosticats des de l'inici de la pandèmia.

En els últims 15 dies, Catalunya ha registrat 150 casos per cada 100.000 habitants. Molt per sobre de la mitjana espanyola, que comptabilitza gairebé 80 casos per cada 100.000 persones. Però a l'Aragó aquesta xifra es dispara, i en les últimes dues setmanes s'han detectat més de 500 positius per cada 100.000 persones.

 

La mortalitat, però, és molt més baixa ara que durant el pic del març. Ara bé, les residències de gent gran tornen a ser un motiu de preocupació.

 

Mapa interactiu relacionat: Índex de risc de brot per municipi

 

L'Aragó, regió més afectada

Aragó manté les xifres de més de 600 contagis per dia, la major part a Saragossa. La Conselleria de Sanitat aragonesa detecta cada dia entre 15 i 20 persones que han donat positiu que no compleixen la quarantena o no estan localitzables a casa seva. A partir de demà, es faran controls a domicili al barri de Las Delicias, una de les àrees amb més contagis, i després en altres zones de la capital, amb multes, per aconseguir més disciplina.

Des de l'inici de la pandèmia, a l'Aragó han mort prop de mil persones, més del 80% en residències de gent gran. En la nova onada de contagis hi ha hagut casos en 47 residències. A la residència La Inmaculada de Burbáguena, a Terol, hi ha hagut 80 contagis i 9 morts, i 24 persones encara estan hospitalitzades. A la de Chimillas, a Osca, hi ha hagut 63 positius entre residents i treballadors.

Un infermer d'urgències fa un test PCR a la seu del 061 a Saragossa
Un infermer d'urgències fa un test PCR a la seu del 061 a Saragossa (EFE/Toni Galán)


Més controls i proves PCR arreu de l'estat

A la Comunitat de Madrid, dimecres es va detectar un brot en la residència San Marcos de San Martín de la Vega, amb un mort i 48 contagiats. Es van evacuar 25 residents que havien donat negatiu en proves PCR a altres centres, però ara cinc, que havien estat traslladats a una residència de Ciempozuelos, han donat positiu.

Al País Basc, un 80% dels positius no tenen símptomes. Identificar-los per poder tallar els contagis és l'objectiu dels centenars de tests que s'estan fent a Vitòria, Sant Sebastià i Galdakao, a persones que van anar a diversos locals d'oci on hi ha hagut contagis.

Coincidint amb el cap de setmana, s'incrementen els controls policials en les zones d'oci, com ahir a la nit a Alacant, per assegurar que es compleix amb les mesures de seguretat.

"Un rebrot en un pub on passin 200 persones poden ser 200 contaminats, i aquests van a casa, supermercats i locals que poden propagar la covid", diu un agent de la Policia Nacional d'Alacant.

A Catalunya, els cribratges massius per detectar casos positius de coronavirus s'ampliaran aquest dilluns a Vilafranca del Penedès i Santa Coloma de Gramenet. S'instal·laran carpes on els veïns podran anar a fer-se una prova PCR de detecció de la Covid-19.

Se sumaran als dispositius que aquesta setmana s'han fet a Sabadell, Ripollet i Terrassa. En aquestes poblacions es van formar llargues cues de veïns que, de forma voluntària, van anar a les carpes per fer-se el test.

La majoria dels països de l'espai Schengen han emès recomanacions en contra de viatjar a determinades zones d'Espanya, i molts han imposat restriccions per controlar l'arribada de turistes espanyols. Per ara, són cinc els països que han aconsellat no viatjar a Espanya o a regions espanyoles: Luxemburg, Polònia, Portugal, Romania i Suècia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut