Espanya és el país més sa del món gràcies a la sanitat pública i l'alimentació
La dieta mediterrània és una de les causes de la primera posició d'Espanya (Pexels/Chan Walrus)

Espanya és el país més sa del món, segons Bloomberg

Itàlia passa a la segona posició, superada per Espanya, en un rànquing dels països més saludables del món

Actualitzat

La combinació de la dieta mediterrània i la sanitat pública fa que Espanya sigui el país més sa del món segons un llistat publicat per Bloomberg, la televisió nord-americana especialitzada en informació econòmica.

Segons el Bloomberg Healthiest Country Index, Espanya ha passat de ser el sisè país més sa el 2017 a ser el primer. Itàlia, era el primer i ara n'és el segon. Per fer aquest llistat, es tenen en compte diferents factors, com ara l'accés i la gestió de la sanitat pública, l'esperança de vida i la mortalitat per causes ambientals o de comportament.


Ara mateix, Espanya és el país amb una esperança de vida més elevada de tota la Unió Europea i només és superada pel Japó i Suïssa a escala mundial, a més al 2040, està previst que una persona nascuda a l'Estat tingui una esperança de vida de gairebé 86 anys, la més alta del món.


Les penalitzacions

En el llistat de Bloomberg, es tenen molt en compte les morts causades per tabaquisme i obesitat. Si els índexs d'aquests dos problemes de salut són alts, penalitza la puntuació total i aquesta és una de les raons que ha fet que Itàlia i Islàndia passessin del primer i segon llocs el 2017, al segon i tercer, respectivament.


L'alimentació

La dieta mediterrània és un dels factors més importants a l'hora d'avaluar aquesta primera posició d'Espanya i Itàlia: "una dieta amb oli d'oliva i fruits secs" s'està demostrant que és més saludable que "una dieta baixa en greixos" com pot ser la japonesa. Aquestes dades han estat extretes d'un estudi de la Universitat de Navarra del qual Bloomberg també es fa ressò. Amb una mica de sornegueria, Bloomberg es pregunta si ha estat el gaspatxo o la paella el fet diferencial entre Itàlia i Espanya.

Els altres països europeus més ben posicionats són Islàndia, en tercera posició i Suïssa en cinquena. Suècia és sisena i Noruega, novena. França se situa en la posició 12, Anglaterra, en la 19 i Portugal, en la 22.

El Canadà és el primer país de Nord-amèrica i ocupa la setzena posició a escala mundial, mentre que els Estats Units han baixat una posició respecte al 2017. Abans eren el 34è i ara són el 35è. A part de les dificultats de part de la població per accedir a la sanitat, els casos d'addicció als opiàcids han fet que augmentessin les penalitzacions per risc de salut.

 

Cuba, per la seva banda, és l'únic país que no forma part de les economies riques, segons el Banc Mundial, i se situa entre els 30 millors per raons de salut, cinc per sobre dels Estats Units. La raó d'aquest bon posicionament es deu a l'"èmfasi que la sanitat pública de Cuba posa en la medicina preventiva i la bona diagnosi" que es fa de les malalties que tenen els seus ciutadans.


L'eficiència sanitària

El Japó és el primer país de l'Àsia dins d'aquest rànquing. Respecte a la llista del 2017, ha pujat de la setena posició a la quarta, mentre que Singapur ha baixat de la quarta a la vuitena. Singapur és precisament el primer país del món pel que fa a eficiència sanitària segons un altre estudi publicat per Bloomberg i només Hong Kong està en millor posició. En aquest llistat, publicat al setembre del 2018, Espanya ja se situava com a millor país europeu.

Els països sub-saharians són els que tenen pitjor qualificació, ja que 27 dels països amb pitjor nota són d'aquesta regió del món. Haití, l'Afganistan i Iemen són els altres tres països que omplen el vagó de cua.

Aquest estudi està fet amb les dades de 169 països d'arreu del món, tots ells amb un mínim de 300 mil habitants.

 

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut