Unes persones grans passegen pel carrer

Espanya es compromet a ampliar els anys de càlcul de les pensions a canvi dels fons Covid

És un dels requisits que ha imposat Brussel·les per entregar els 70.000 milions dels fons Next Generation

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha fet públic l'acord amb la Unió Europea en què es compromet, entre altres mesures, a allargar el còmput de càlcul de les pensions per poder rebre els 70.000 milions d'euros en ajuts directes per superar la crisi del Covid-19.

El document, de tota manera, no aclareix els anys de cotització que s'hauran de tenir en compte a partir de l'aprovació de la mesura, que s'ha fer en consell de ministres el 30 de juny del 2022.


La promesa, mantenir el poder adquisitiu

Fonts del Ministeri de Seguretat Social admeten que l'increment de la contribució del treballador pot tenir efectes negatius que es compensarien amb la possibilitat de triar els millors anys cotitzats.

En aquest sentit, l'executiu assegura que el seu objectiu és mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes.


Reformar les pensions: una negociació complicada
La reforma de les pensions és una de les carpetes que té pendents el govern espanyol per abans d'acabar l'any.

La primera fase ja es va acordar amb els agents socials al mes de juliol i la segona és la que tot just s'està debatent i inclou, precisament, el mecanisme d'equitat intergeneracional que ara Europa vol condicionar.

Símbol de l'euro a l'exterior de la seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt, Alemanya (Europa Press)


Fins ara, el mètode de càlcul aprovat pel govern del PP l'any 2013 preveia ajustar les pensions a la baixa en funció de l'esperança de vida.

Els darrers dies, la Seguretat Social ha plantejat un augment de 0,6 punts de les cotitzacions durant deu anys per tornar a nodrir la guardiola de les pensions, que es va buidar durant la crisi anterior.

 

ARXIVAT A:
PensionsUnió Europea
Anar al contingut