Imatge d'arxiu de Mossos protestant amb una pancarta en què es llegeix "Deixeu de tocar-nos els sous".
Imatge d'arxiu de Mossos protestant amb una pancarta en què es llegeix "Deixeu de tocar-nos els sous".
Brussel·les

Espanya encapçala el rànquing de salaris comunitaris retallats

En el conjunt dels Vint-i-set han pujat, de mitjana, un 1,4%. De fet, només Eslovènia, a més de l'estat espanyol, ha rebaixat els salaris per hora treballada. A l'altre extrem del rànquing hi trobem Romania, amb una pujada dels sous del 7,6%.

RedaccióActualitzat
Espanya és el país de la Unió Europea on els salaris s'han vist més retallats l'últim trimestre del 2012. Segons dades publicades per l'Eurostat, s'han contret un 4,3% respecte a un any abans. En el conjunt dels Vint-i-set han pujat, de mitjana, un 1,4%

La xifra s'ha d'atribuir principalment a l'apartat en què es comptabilitatzen els sous de treballadors públics, en què van caure un 14,1% en comparació interanual. En canvi, en l'àmbit que inclou els sectors serveis, industrial i financer hi ha hagut un lleuger augment, del 0,3%.

Si es tenen en compte els sous i els costos no salarials que els treballadors tenen per a les empreses, el cost de la mà d'obra a Espanya s'ha reduït un 3,4%

Eslovènia també retalla salaris

De fet, només Eslovènia, a més de l'estat espanyol, ha rebaixat els salaris per hora treballada. De Portugal i Grècia, no se'n tenen dades, però en el cas d'Atenes es dóna per fet que els salaris també es van retallar, ja que en el tercer trimestre ho van fer més d'un 13%.

A l'altre extrem del rànquing, hi trobem Romania, amb una pujada dels sous del 7,6%, Estònia (6,6%), Bulgària (5,8%). A les grans economies europees, les retribucions als treballadors també han pujat, tot i que menys: a França ho han fet un 2%, a Alemanya, un 3,3% i a Itàlia, un 0,7%.
Anar al contingut