Espanya emet una alerta sanitària internacional pel brot de listeriosi

El Ministeri de Sanitat diu que és "un procediment habitual" perquè pot haver afectat turistes estrangers
Espanya emet una alerta sanitària internacional pel brot de listeriosi
Madrid

Espanya emet una alerta sanitària internacional pel brot de listeriosi

El Ministeri de Sanitat diu que és "un procediment habitual" perquè pot haver afectat turistes estrangers
Redacció Actualitzat
Pagina web de la marca "La Mechá", plenament operativa aquest dijous (EFE)

El Ministeri de Sanitat ha emès aquest dijous una alerta a la Unió Europea i a l'Organització Mundial de la Salut, la OMS, pel brot de listeriosi iniciat a Andalusia fa una setmana.

La ministra en funcions, María Luisa Carcedo, ha assegurat que aquesta alerta internacional és un procediment "habitual i ordinari", perquè s'haurien pogut contagiar turistes:

"És un procediment habitual perquè les autoritats sanitàries estiguin alerta i siguin coneixedores de la situació al nostre país. És motiu de prevenció i funcionament ordinari de les organitzacions internacionals."

Una mort i 150 casos

De moment, i a més de la dona de 90 anys que va morir aquest dimarts, les últimes xifres oficials calculen en 150 els casos confirmats, la majoria a Andalusia, però també a Extremadura, Catalunya, Astúries, Madrid i l'Aragó.

També s'estan analitzant els casos que afecten a 500 persones més. Aquest dimecres la Junta d'Andalusia ha ordenat retirar del mercat tots els productes de l'empresa sevillana Magrudis.


L'empresa continua oferint els productes per Internet

Tots els casos coneguts, però, es deurien només a un d'aquests productes, la carn entatxonada que es ven amb la marca comercial "La Mechá", i que es va deixar de fabricar fa una setmana.

El Ministeri encapçalat per Carcedo ha recomanat a la població que no mengin ni aquesta carn ni els altres productes d'aquesta marca, llardons i llom amb diferents preparacions entre altres.

Mentrestant, però, la pàgina web de l'empresa continua oferint tots els productes com si no hagués passat res:


Un segon mort a Cantàbria, però no d'aquest brot

D'altra banda, una segona persona ha mort a Cantàbria aquest dimecres per una infecció de listeriosi, però les autoritats sanitàries l'han desvinculat del tot del brot iniciat a Andalusia.

Es tracta d'un home de 62 anys que estava ingressat a l'hospital Sierrallana de Torrelavega, i que no havia menjat la carn metxada de Magrudis.


Lleu per a la majoria de persones

La intoxicació per listeriosi és una malaltia lleu per a la majoria de les persones, amb febre i diarrea, però pot ser greu per les persones grans o amb el sistema immunitari debilitat.

En aquests casos pot provocar xoc sèptic o meningitis. Especialment greu pot ser per a les dones embarassades, perquè pot afectar molt el nadó i fins i tot provocar-li la mort.

Entre que s'hagi menjat el producte contaminat amb la bactèria "listeria monocytogenes" i l'aparició dels símptomes de la malaltia poden passar dies, setmanes o fins i tot mesos.

 

VÍDEOS RELACIONATS