Espanya, el segon país d'Europa amb més casos nous de Covid i pitjor evolució
A Catalunya el nombre de nous casos està baixant lentament, però en unes setmanes la situació podria tornar a empitjorar, degut, entre altres factors, a la variant del Regne Unit
Espanya, el segon país d'Europa amb més casos nous de Covid i pitjor evolució

Espanya, el segon país d'Europa amb més casos nous de Covid i pitjor evolució

A Catalunya el nombre de nous casos està baixant lentament, però en unes setmanes la situació podria tornar a empitjorar, degut, entre altres factors, a la variant del Regne Unit

Xavier DuranActualitzat
TEMA:
Covid-19
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Espanya, amb 948,7 nous casos diaris de Covid per milió d'habitants, se situa en segon lloc a Europa en incidència d'aquesta malaltia. Només la supera Portugal, amb una xifra molt més elevada: 1.328,3.

Són dades de la web Our World in Data, actualitzades amb data de dijous.

De fet, es tracta d'una tendència que ja fa dies que es detecta. Antoine Flahault, director de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Ginebra, ho destacava així dijous en el seu compte de Twitter, on jutjava que Espanya està experimentant l'augment més preocupant al continent:


El científic de dades Joe Brew ho deia de forma més explícita el dia 11 de gener i dia a dia mostra la corba, en què es veu que a Portugal els casos augmenten de forma molt preocupant, però que a Espanya també pugen ràpidament i al Regne Unit i Irlanda estan baixant des de fa dies.


 

Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC), diu que no comprèn per què algunes comunitats autònomes o províncies no estan amb confinament domiciliari.

Posa com a exemple Extremadura, en el primer lloc amb 1.474 casos per cada 100.00 habitants en els darrers 14 dies. La segueix Múrcia, amb 1.296, i el País Valencià, amb 1.167.

Després se situen, amb dades molt semblants, La Rioja, Castella i Lleó i Castellà-la Manxa. També cita províncies concretes, com Badajoz, Segòvia i Conca.

López-Codina diu que Madrid, tot i tenir una xifra més baixa -872-, es troba en una situació preocupant, perquè té molta població.

L'investigador creu que des del punt de vista epidemiològic un confinament permetria fer baixar les xifres més de pressa, "però des del punt de vista social i econòmic és el pitjor". Tot i així, el científic creu que "cal enviar un missatge a la població i al govern: estem en una catàstrofe, no en una crisi. Cal un pla de reconstrucció, no només ajuts".


Catalunya millora molt lentament

A Catalunya la situació és també preocupant, però les dades la situen per sota de la meitat del quadre, amb 660 nous casos per 100.000 habitants en els darrers 14 dies.

López-Codina diu que Catalunya està baixant la incidència, tot i que molt lentament. Els models del seu grup preveuen que cap al 30 de gener o primers de febrer les UCI arribin al màxim d'ocupació, tot i que no s'assoliran els 700 llits ocupats –això significaria menys del 50% de la capacitat.

Però hi ha llocs on les UCI ja tenen una ocupació molt elevada. Al País Valencià hi ha uns 667 llits ocupats, que signifiquen més del 57% de la capacitat. A Múrcia és el 60% i Madrid i Castellà-la Manxa se situen en percentatges similars als de Catalunya.

Hi ha quatre corbes a considerar: nous casos, hospitalitzacions, ingressos a l'UCI i morts. L'investigador del BIOCOMSC assenyala que "passen uns 20 dies entre el màxim de casos i el màxim de morts", si bé matisa que això és anar massa enllà en els càlculs, que són aproximats.

En tot cas, creu que la situació pot anar a pitjor:

"Tenim poc marge i en 2, 3 o 4 setmanes o més pot empitjorar, perquè tenim la variant britànica. Ara no sabem exactament el percentatge de casos amb aquesta variant, perquè caldria fer més seqüenciacions i la majoria de països no tenen prou mitjans per fer-ho. Però cal estar al cas i si es detecta un increment prendre de seguida mesures."

També afirma que "això va per llarg i que estarem mesos així, fins que hi hagi un percentatge prou elevat de vacunats."
 

Demanen confinament


Diversos experts han demanat novament un confinament. Aquest divendres ho feia Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona:


El mateix demanava dijous Àlex Arenas, professor de Ciències de la Computació i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili:

 

 

A les Balears, el govern de les illes ha anunciat, aquest divendres, el tancament perimetrald'Eivissa. Així, es limita l'entrada i sortida de persones a l'illa, excepte per als desplaçaments essencials, justificats i de força major. La mesura entrarà en vigor dissabte, un cop publicada en el BOIB.

Sobre el cas de països com Irlanda, que se situava en primer lloc i ara ha vist una disminució de casos, López-Codina explica el següent:

"Ho va fer molt bé a la tardor, amb un control excel·lent. Després, amb certa relaxació de mesures i la variant britànica, va empitjorar molt i es va convertir en el pitjor. Però ha reaccionat i està millorant de forma ràpida."

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut