La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, durant una conferència (ACN)
La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, durant una conferència (ACN)

Espanya, el país de la zona euro que més creixerà aquest 2021, segons l'FMI

Preveu que l'economia creixi un 6,4%, mig punt més que l'última previsió de començaments d'any i dos punts per sobre de la mitjana de la zona euro

Redacció/ACNActualitzat

El Fons Monetari Internacional millora les previsions de creixement econòmic per a Espanya per a aquest any. Preveu que creixi un 6,4%, mig punt més que l'última previsió de començaments d'any.

Aquest creixement estaria dos punts per sobre de la mitjana de la zona euro i seria la més vigorosa entre les grans economies europees. Per a l'any que ve, preveu que l'economia espanyola creixi un 4,7%.

Pel que fa a l'atur, l'FMI augura que a Espanya s'elevarà fins al 16,8% el 2021 i millorarà l'any que ve i se situarà en un 15,8%.

L'organisme també millora lleugerament les previsions d'aquest any per a l'eurozona, amb un augment del 4,2% del PIB. Itàlia encapçala aquesta revisió a l'alça amb més d'un punt del previst al gener, quan l'expresident del Banc Central Europeu Mario Draghi encara no havia assumit l'encàrrec de liderar el nou govern italià. L'FMI ara calcula que l'economia italiana podrà créixer un 4,2%.

L'economia alemanya també repuntarà aquest any amb un creixement del 3,6%, una dècima més del previst al gener, mentre la francesa ho farà amb un creixement del 5,8%, tres dècimes més que en l'anterior càlcul.

La màxima autoritat econòmica internacional admet que el panorama econòmic és "incert" i que els pronòstics podrien canviar en funció del ritme de vacunació i l'impacte de les variants de la Covid-19. Tot i això, assegura que "fins i tot amb una alta incertesa sobre el curs de la pandèmia, la sortida de la crisi sanitària i econòmica és cada cop més visible".

L'economia mundial repuntarà el 2021 amb un creixement del 6%, mig punt més del previst en l'estimació anterior. Els països que més creixeran seran l'Índia i la Xina.


Augment de les desigualtats

Els països en vies de desenvolupament no es podran refer de la pandèmia fins "ben entrat el 2023", diu l'FMI. De fet, l'organisme alerta que la crisi de la Covid-19 tindrà un impacte més gran en els països pobres i emergents "en comparació amb les conseqüències" de la crisi financera del 2008, "quan les economies avançades van rebre el cop més dur".

"És probable que les diferents velocitats de recuperació generin disparitats significatives (...) entre els països en desenvolupament i altres països", apunta l'organisme.

Anar al contingut