La panxa d'una embarassada (TC-Torres/Pixabay)
La panxa d'una embarassada (TC-Torres/Pixabay)
Brussel·les

Espanya, el país de la UE on més dones tenen el primer fill passats els 40

Segons l'Eurostat, gairebé el 9% de primogènits del 2017 van néixer de mares de 40 anys o més

Irene Vaqué ReigActualitzat

Gairebé 9 de cada 100 mares a Espanya van tenir el primer fill amb 40 anys o més. Això fa que sigui el país de la UE on les dones s'estrenen més tard en la maternitat.

Segons les dades de l'Eurostat, l'oficina d'estadística europea, de l'any 2017, un 8,8% dels naixements que hi va haver a Espanya van ser de dones d'aquesta edat.

Al darrere va quedar Itàlia, amb un 8,6% de mares de 40 anys o més. El percentatge baixa en els següents a la llista, que són Grècia (6,6%) i Luxemburg i Irlanda (5,9%).

La majoria tenen el primer fill entre els 20 i 39 anys

Si ens fixem en el conjunt de la UE, només el 4% dels primogènits van néixer de mares de 40 anys o per sobre d'aquesta edat.

En la immensa majoria de casos, el 92%, les mares tenien entre 20 i 39 anys.

Espanya és el país europeu amb més mares primerenques majors de 40 anys (Pixabay)


A l'altra banda de la balança, el país amb més mares primerenques menors de 20 anys va ser Bulgària (12,5% del total, és a dir, un de cada vuit naixements), seguit de Romania (12,1%) i Hongria (8,5%).

Curiosament, en el conjunt d'Europa els naixements de primers fills de mares menors de 20 anys van representar el 4% del total.

A quina edat es té el primer fill?

Segons les dades de l'Idescat, corresponents al 2017, l'edat mitjana en què es va tenir el primer fill tant a Catalunya com a Espanya va ser de 32,1 anys, una mitjana que ha anat a l'alça en els últims anys. Per a les dones amb nacionalitat espanyola, va ser de 32,1, i per a les estrangeres, de 30,3. I a tota la UE, va ser als 30,7.

Fa poc el mateix Institut Nacional d'Estadística va informar que els naixements s'havien desplomat un 40% a Espanya en 10 anys.

L'Enquesta de Fecunditat de l'INE va indicar que quatre de cada deu dones d'entre 18 i 55 anys havia tingut el primer fill més tard del que consideraven ideal, amb un retard mitjà de 5,2 anys. Els motius esmentats van ser laborals, de conciliació i econòmics, principalment.

El sondeig també va constatar que les dones desitgen tenir més fills dels que tenen realment, a totes les comunitats autònomes.

A partir dels 35 anys, la fertilitat cau en picat i és més difícil concebre.

 

ARXIVAT A:
Família
Anar al contingut