Rabat

Espanya dóna suport al Marroc sobre un futur autonòmic del Sàhara Occidental

El president del govern espanyol ha acabat la trobada bilateral amb el Marroc reunint-se amb el rei Mohamed VI. Abans s'havia vist amb el primer ministre, Driss Jetu, amb qui va establir afinitats sobre polítiques immigratòries i antiterroristes. També van abordar temes econòmics, impulsant nous projectes d'infraestructures com la construcció d'un túnel a l'estret de Gibraltar. Amb el rei han aprofundit en qüestions més polítiques com el futur del Sàhara Occidental: el Marroc no vol sentir a parlar d'autodeterminació, però està disposat a dissenyar un escenari d'autonomia per a aquesta zona. Zapatero li ha donat suport.

Actualitzat
El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, veu una oportunitat d'or per resoldre el conflicte endèmic entre l'antiga colònia espanyola i el regne alauita. El Marroc no està d'acord a concedir el dret a l'autodeterminació del Sàhara Occidental però sí que podria proposar davant l'ONU un estatus per a aquesta zona fonamentat en un sistema autonòmic. Zapatero creu que és un bon plantejament, i ja ha dit que donarà suport al Marroc en aquest pla.

La determinació de Zapatero no va exempta de condicions, perquè el president espanyol ha advertit al rei Mohamed VI que qualsevol acció sobre el Sàhara Occidental s'haurà d'emmarcar en l'estricta legalitat internacional. Aquest advertiment ha tingut ocasió de fer-li en la reunió que han mantingut Zapatero i Mohamed VI en el que ha estat el punt final d'una visita de dos dies al Marroc per enfortir les relacions bilaterals entre els dos països.

És la vuitena vegada que es produeix una reunió d'alt nivell com la d'aquesta setmana i Espanya no ho ha volgut desaprofitar. El president espanyol ha estat acompanyat de mig govern en aquest viatge. Hi han anat vuit ministres que han mantingut trobades amb alguns dels seus homòlegs o han participat en les que Zapatero ha mantingut tant amb el rei com amb el primer ministre.

De totes aquestes reunions n'ha sortit el compromís espanyol amb el Marroc, i s'han conciliat polítiques pel que fa a temes tan espinosos com, per exemple, la immigració, en què Espanya valora que Rabat hagi actuat amb determinació contra les xarxes de tràfic il·legal d'immigrants. En aquest camp, els dos països han acordat crear un grup de treball permanent per intercanviar informació sobre la política i els fluxos migratoris. A partir d'aquí, els dos governs han subscrit de nou la voluntat de continuar cooperant per teixir una bona relació econòmica i perquè Madrid contribueixi a la modernització del Marroc.

En aquest sentit, cal recordar que Espanya és el segon proveïdor d'aquest país del nord de l'Àfrica, per darrere de França. Les exportacions espanyoles van créixer un 15% el 2006, la qual cosa va consolidar el règim de Rabat com el primer mercat de vendes a l'Àfrica. Pel que fa a inversions, Espanya també ocupa la segona posició, per darrere de França, amb més de 500 empreses que s'hi han instal·lat. En la cimera també s'ha posat la primera pedra per impulsar el projecte d'enllaç fix ferroviari a través d'un túnel a l'estret de Gibraltar i es concretarà l'obertura del nou consolat i d'una seu de l'Institut Cervantes al Marroc.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut