Espanya destrossa Grècia (70-47) i guanya el Mundial del Japó

El bàsquet espanyol ha fet història i ha conquerit el Mundial del Japó. Grècia no ha estat rival per al combinat dirigit per Pepu Hernández, que ha defensat a la perfecció i ha sabut portar el temps del partit. L'equip de Yannakis, a més, en cap moment ha tingut opció, amb un increïble desencert en el llançament i sense dominar el rebot, que ha estat sempre en mans d'Espanya, sobretot d'un impecable Jiménez i de Marc Gasol. El 70-47 final reflecteix el domini que ha exercit Espanya en la final.

El partit ha començat força travat, amb Grècia intentant marcar un ritme de partit lent i esgotant totes les possessions al límit. Tot i que la selecció espanyola ha intentat imposar el seu ritme de joc, el primer quart ha estat força lent i l'anotació, baixa. Els homes de Pepu Hernández han pressionat en defensa i han aprofitat la presència de Reyes per controlar força bé el rebot. Així, han gaudit de força llançaments i han mantingut els grecs a ratlla. Tot i que Reyes (amb 6 punts en el primer quart) ha hagut d'anar a la banqueta, amb 2 personals, l'encert des la línia de 6,25 -dos triples de Navarro i Calderón- han portat Espanya davant en el marcador al final del primer quart (12-18).

En el segon quart, la tònica ha estat la mateixa, però cada cop amb més diferències a favor d'Espanya. El marge en aquest segon període ha anat pujant a poc a poc fins als 23 punts amb què s'ha arribat al descans (23-43), amb un Navarro molt inspirat des del llançament de tres punts, molt ben secundat per Jorge Garbajosa. A més, l'absència de Reyes l'ha suplit molt bé Marc Gasol, que ha guanyat la partida a Schotsianitis en el rebot i fent una gran feina d'intimidació. També Jiménez ha estat força encertat, tant en defensa com en atac. A més, Pepu Hernández ha fet rotar tots els jugadors i ha donat minuts també a homes com Cabezas, Berni Rodríguez o Rudy Fernández, que han respost a la perfecció.

Recital en la segona part

La segona part ha començat amb Grècia reduint les distàncies en el marcador fins als 16 punts, però el combinat espanyol ha sabut mantenir el cap fred i les rotacions han continuat funcionant. A més, les estrelles gregues, com Diamantidis o Papaloukas, no han entrat mai en joc i han tingut una aportació molt baixa en l'atac del seu equip. De fet, els atacs han estat molt fluixos i amb moltes imprecisions en aquest tercer quart. Bona prova d'això és el marcador parcial amb què s'ha arribat al final d'aquest període (11-11). Els homes importants d'Espanya, com Navarro o Garbajosa, han continuat sumant punts, sobretot des de la línia de tres.

L'últim quart ha estat una exhibició absoluta de la selecció espanyola, que ha arribat a dominar de 28 punts (38-66), amb un recital de triples a càrrec de Navarro i Garbajosa. Els grecs s'han enfonsat i han acabat el parcial amb tan sols 13 punts i amb cares de desesperació a la banqueta, preludi de la festa dels jugadors espanyols sobre la pista del Saitama Arena de Tòquio. Un d'ells, Pau Gasol, especialment satisfet amb la victòria que els seus companys li han ofert.

Pau Gasol, MVP del torneig

Els dos jugadors més determinants de la final han estat, especialment en atac, Jorge Garbajosa (20 punts) i Juan Carlos Navarro (20 punts). A més, Pau Gasol ha estat nominat el millor jugador del torneig (MVP). Tant ell com Garbajosa, nou jugador dels Raptors de Toronto, han estat inclosos en el quintet del torneig, juntament amb Carmelo Anthony, Theodoros Papaloukas i Manu Ginóbili.

L'equip espanyol arribarà demà a Madrid, pels volts de dos quarts de dotze de la nit, a l'aeroport de Barajas. Els jugadors els traslladaran a la seu de la Federació Espanyola de Bàsquet, on tindrà lloc un homenatge.