Rabat

Espanya defensarà una solució per al Sàhara en la declaració final de la cimera amb el Marroc

Cimera d'alt nivell entre Espanya i el Marroc. El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, acompanyat de vuit ministres, s'ha reunit amb el primer ministre marroquí, Driss Jetu, i els membres del seu executiu. Aquesta trobada bilateral vol enfortir les relacions entre tots dos països. Sobre la taula, la qüestió de la immigració i la revisió dels actuals acords de cooperació econòmica i policial. El principal escull serà el conflicte del Sàhara Occidental, una regió a la qual el Marroc nega taxativament el dret a l'autodeterminació i que, segons ha informat Espanya, serà present a la declaració final de la cimera. Avui es preveu que Zapatero es reuneixi amb el rei del Marroc, Mohamed VI.

Actualitzat

Espanya i el Marroc celebren a Rabat la seva vuitena reunió d'alt nivell per mantenir les bones relacions que tenen els dos països. Per això, Rodríguez Zapatero s'ha desplaçat a Rabat acompanyat dels ministres d'Afers Estrangers, Justícia, Interior, Foment, Educació, Treball, Indústria i Agricultura. El govern espanyol vol aprofitar la trobada per evidenciar la intensa cooperació que manté amb el règim de Mohamed VI, especialment pel que fa a la política immigratòria i l'economia, així com per donar suport al procés de modernització del Marroc.

El president del govern espanyol i el primer ministre marroquí han estat els encarregats d'obrir la cimera aquest dilluns amb una primera reunió que han fet en el transcurs d'un sopar. En arribar, Zapatero ha estat rebut ja pel primer ministre, Driss Jetu, i han visitat el mausoleu de Mohamed V. Avui Rodríguez Zapatero preveu reunir-se amb el monarca Mohamed VI.

La immigració serà una de les principals qüestions que centraran el debat de la cimera. Espanya considera que el Marroc ha augmentat la seva cooperació en la lluita contra el tràfic de persones i pel que fa als menors que viatgen a Espanya sense acompanyants. Altres qüestions que també centraran el debat seran del narcotràfic, el crim organitzat, la cooperació judicial i el terrorisme.

En el terreny econòmic, el govern espanyol pretén fixar els bases per augmentar la presència comercial al Marroc. Espanya és el segon proveïdor d'aquest país del nord de l'Àfrica, per darrere de França. Les exportacions espanyoles van créixer un 15% el 2006, la qual cosa va consolidar el règim de Rabat com el primer mercat de vendes a l'Àfrica. Pel que fa a inversions, Espanya també ocupa la segona posició, per darrere de França, amb més de 500 empreses que s'hi han instal·lat.

En la cimera també s'intentarà impulsar el projecte d'enllaç fix ferroviari a través de l'estret de Gibraltar i es concretarà l'obertura del nou consolat i d'una seu de l'Institut Cervantes al Marroc.

El principal escull serà el Sàhara Occidental ja que Espanya vol un acord entre els dues parts que reconegui el dret d'autodeterminació dels saharauis, mentre que el govern marroquí nega taxativament el dret a l'autodeterminació i només accepta concedir-los un ampli grau d'autonomia. El Marroc va exposar la seva última proposta el passat 8 de febrer, quan una delegació ministerial va viatjar a Madrid. El pla, que Rabat portarà fins a l'ONU, estableix la sobirania del Marroc sobre l'antiga colònia espanyola, sense donar opció al referèndum que va proposar les Nacions Unides. Espanya, per la seva part, ha enviat una carta al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, perquè l'organisme s'impliqui més per trobar una solució definitiva al conflicte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut