Així són els nous bitllets de 100 i 200 euros que es posen en circulació
Brussel·les retalla 4 dècimes la previsió de creixement per a Espanya (EFE/Jorge Ruiz)

Espanya creix menys del previst, però Brussel·les ho desvincula de la inestabilitat

La Comissió Europea fa una previsió de creixement de l'1,9% per a aquest any, 4 dècimes menys del que creia a l'estiu

RedacccióActualitzat

L'economia espanyola creixerà aquest any menys del que s'esperava. A les previsions de tardor, la Comissió Europea certifica la desacceleració de l'economia espanyola i retalla 4 dècimes el que havia calculat a l'estiu.

Per aquest any, Brussel·les estima un increment de l'1,9% i que el dèficit quedi al 2,3%, en comptes del 2% que calcula el govern espanyol.

Ho explica, sobretot, per l'impacte de la desacceleració econòmica mundial i també, en part, per la recent revisió estadística.

Tot i això, es continua creixent per sobre de la mitjana de la zona euro, que també es veurà afectada per una frenada, que afecta especialment a Alemanya i Itàlia, amb les seves economies pràcticament estancades.

Però, de cara a l'any que ve, Espanya creixerà menys, un 1,5%, i escurçarà distàncies amb la resta de l'eurozona.

 

 

A tres dies de les eleccions, el comissari d'Afers Econòmics i Financers, el socialista francès Pierre Moscovici, ha desvinculat les noves previsions de la situació d'inestabilitat política:

"Sempre és millor tenir governs majoritaris, sempre és millor tenir pressupostos votats pel Parlament, però serà el poble espanyol qui ho dirà. No és la seguretat política la que explica ni el brillant creixement d'aquests anys ni el relatiu alentiment dels pròxims anys"

I encara ha volgut ser més clar en la defensa de la situació a Espanya:

"No vull que el meu missatge s'utilitzi de forma ambigua. Malgrat la revisió a la baixa, és obvi, cal dir que l'economia espanyola està en una situació més resilient que en el passat per afrontar una recessió global"

 

Pierre Moscovici, comissari d'Afers Econòmics i Financers

 

Brussel·les també pronostica que l'atur continuarà alt a Espanya, per sobre del 13% fins al 2021. L'ocupació continuarà augmentant, però a un ritme més feble.
 

Desacceleració generalitzada

La pèrdua de dinamisme és general a la zona euro que, segons l'executiu comunitari, creixerà un 1,1% aquest any i un 1,2% el que ve, és a dir, 1 i 2 dècimes menys del que preveien a l'estiu.

Segons el comissari, els perills sobre l'economia mundial persisteixen. La guerra comercial entre la Xina i els Estats Units ja passa factura a les exportacions europees. La indústria alemanya ja fa temps que ho nota, i per això la previsió de creixement de la seva economia és de les més baixes d'Europa.

Pel que fa a les previsions econòmiques del conjunt de la Unió Europea, Moscovici ha reconegut que s'ha passat del "creixement robust" dels últims anys a un "creixement moderat".

ARXIVAT A:
Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut