Espanya atura el corredor 5G del Mediterrani impulsat per la Generalitat i Occitània

Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, el Ministeri d'Afers Exteriors va vetar l'acte de signatura d'aquest projecte, que s'havia de fer al juny a Bucarest
Judit Pastor / Arnau Maymó Actualitzat

El govern espanyol atura un projecte estratègic de la Generalitat en matèria de mobilitat i innovació tecnològica: el corredor 5G del Mediterrani. Ho denuncia el govern, que assegura que el Ministeri d'Afers Exteriors ha fet pressió per intentar paralitzar aquest projecte que impulsa el Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb la regió francesa d'Occitània i amb l'aval de la Comissió Europea.


La signatura que havia de tenir lloc a Bucarest

Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, el ministeri encapçalat per Josep Borrell va vetar l'acte de signatura d'aquest projecte, que s'havia de fer al juny a Bucarest, Romania, i al qual havien d'assistir el conseller Jordi Puigneró, el vicepresident de la regió d'Occitània i alts càrrecs de la Comissió Europea.

Segons fonts del Departament de Polítiques Digitals, el ministeri es va posar en contacte amb la Comissió Europea perquè suspengués l'acte, on s'havia d'aprovar un pla de treball i obrir el projecte del corredor 5G a finançament europeu i privat.


Els arguments del Ministeri d'Afers Exteriors

En un informe al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio, el ministeri argumenta que el document que s'havia de signar a Bucarest no s'adequa al que, en la seva opinió, hauria de ser el llenguatge jurídic propi d'un tractat internacional d'aquestes característiques. I proposa a la Generalitat que introdueixi algunes modificacions en el text:

Diu que s'hauria d'incloure una referència al "regne d'Espanya" cada vegada que es mencioni la Generalitat. És més, no veu adequat que el text es refereixi a Catalunya com un "país" o una "part signant", i proposa que es canviïn aquests termes per "regió".

Tampoc considera correcte que en el text original, en anglès, s'anomeni "ministeri" la Conselleria de Polítiques Digitals i "ministre" el seu titular, Jordi Puigneró. Proposa, en canvi, que es parli de "departament" i de "cap de departament".

L'informe del Ministeri d'Exteriors conclou que la Generalitat no té moltes de les competències necessàries per tirar endavant el projecte del corredor 5G i, per tant, assegura que no és una iniciativa adequada.

 

 

El corredor 5G del Mediterrani

El projecte principal del pla és desplegar el corredor 5G del Mediterrani, un espai que discorre al llarg de l'autopista AP-7 i l'E-9 entre Catalunya i França per on puguin circular els vehicles del futur: cotxes autònoms i connectats, sense conductor, gràcies a la tecnologia mòbil 5G, pensat per als passatgers i per a les mercaderies.

 

El projecte que té l'aval de la Comissió Europea per ser un banc de proves al sud d'Europa d'un model d'autopista que permeti un trànsit previsible, segur i eficient.

Els governs de Catalunya i Occitània, amb el suport d'operadores, gestors d'infraestructures del país, centres de recerca i companyies automobilístiques, aspiren a rebre entre 8 i 9 milions d'euros del fons europeu.

El futur de la mobilitat passa per aquests vehicles intel·ligents, però abans que això sigui una realitat, cal fer proves en temps real. Per això, el projecte corredor 5G del Mediterrani es planteja com un assaig de la conversió entre les tecnologies 4G i 5G, per comprovar com afecta el canvi d'operador telefònic d'Espanya a França i amb especial atenció a dos casos d'ús concret: mobilitat autònoma i camions autònoms.

 

Jordi Puigneró: "El govern espanyol ni menja ni ens deixa menjar"

 

 

El conseller Puigneró ha explicat a "El Matí de Catalunya Ràdio" com el ministeri encapçalat per Josep Borrell va vetar l'acte de signatura del projecte, al qual havien d'assistir el vicepresident de la regió d'Occitània i alts càrrecs de la Comissió Europea, i ha assegurat que el govern espanyol "no menja ni ens deixa menjar".

"A última hora, el ministeri del senyor Borrell, que està obsessionat amb Catalunya -aquest senyor no viu amb el que fem- van trucar a la Comissió i ho van bloquejar. Teníem els bitllets comprats, ja."

Puigneró ho deia també en referència a una altre projecte que el seu departament té entre mans: l'IdentiCAT.


Fonts del Ministeri d'Afers Exteriors

Fonts del Ministeri d'Afers Exteriors recorden que les comunitats autònomes estan obligades, per llei, a consultar aquest tipus d'acords de caràcter internacional.

Les mateixes fonts critiquen el fet que la Generalitat s'hagi saltat aquest tràmit, recorden al govern català que la competència en matèria de telecomunicacions i transports depenen de l'Estat i que, tot i haver deixat clar que es posaven a la seva disposició per resoldre els dubtes, encara no han obtingut resposta.


Què diu Brussel·les?

Brussel·les reconeix els esforços dels governs català i espanyol en el Corredor 5G del Mediterrani i anima a què els països membres facin més passos en projectes d'aquest tipus. La Comissió Europea remarca que aquestes iniciatives han de ser totalment compatibles amb la legislació dels estats i europea.

Brussel·les no entra en la disputa de perquè i qui ha aturat el Corredor 5G del Mediterrani. Enmig de les versions contraposades de la Generalitat i el ministeri d'Afers Estrangers, la Comissió Europea es limita a constatar que hi ha hagut esforços d'Espanya i França, Catalunya i Occitània en aquest projecte i anima a què continuïn.

Brussel·les també remarca que qualsevol iniciativa d'aquest tipus s'ha d'ajustar plenament a la legislació dels estats. Segons un portaveu de la Comissió Europea, el fet de no haver rebut fins avui cap petició de finançament per aquest projecte impedeix comentar-ne més detalls. I recorda, que en general la introducció de les xarxes 5G és una responsabilitat que no és de Brussel·les, sinó dels països membres

 

Text íntegre de l'informe:

ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut