Espanya acorda amb Brussel·les un topall del preu del gas per abaratir la llum

El preu del gas tindrà un preu mitjà de 50 euros, més dels 30 que proposaven els dos països, una mesura que es podria notar ja a la factura de l'electricitat del mes de maig

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha avalat aquest dimarts el pla dels governs espanyol i portuguès per abaratir la factura de la llum. L'acord amb Brussel·les permetrà limitar el preu del gas. El govern espanyol vol aprovar-ho la setmana que ve perquè entri en vigor com més aviat millor.

Els dos països havien proposat que un topall fos de 30 euros. El preu que finalment s'ha establert són 50 euros el megawatt/hora, un import que igualment hauria de permetre rebaixar les factures.

El pacte polític preveu que el mecanisme sigui temporal i estigui en vigor els pròxims 12 mesos. Ho ha explicat Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic:

"L'acord s'estén durant un any. El preu mitjà del gas està referenciat al voltant dels 50 euros. La intenció és portar-ho al consell de ministres la setmana vinent i que entri en vigor immediatament. Es materialitzaria a les factures dels consumidors a partir del mes de maig".

Segons Ribera, encara queden algunes qüestions tècniques que s'han de tancar, però ha apuntat que la mesura es podria "materialitzar" en la factura del maig.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera (EFE/Leo Rodríguez)

Un compromís assolit en una cimera tensa

Quan la mesura estigui en vigor, pel maig, haurien passat dos mesos de la cimera de líders europeus on Espanya i Portugal van aconseguir el compromís dels 27 de poder crear aquesta mesura. 

Va ser a finals de març quan el president espanyol i el primer ministre portuguès van arrencar el vistiplau dels socis europeus de poder aplicar un topall al preu del gas. 

Amb tot, la cimera va ser tensa i fins i tot Pedro Sánchez va arribar a aixecar-se de la taula i parar la reunió. La cirereta del patís la va posar la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va confirmar:

 "La península Ibèrica pot gestionar aquesta situació tan específica en què es troba i fixar els preus de la manera en què hem discutit al Consell."

Espanya va presentar una proposta que consistia a fixar un topall al preu del gas d'uns 30 euros el MW/hora. Això, segons els experts, deixaria el preu final de l'electricitat al voltant dels 120 euros.

Per evitar el rebuig de Brussel·les, es mantindria una segona subhasta tenint en compte els preus reals del gas que hauria de servir per exportar electricitat a França i evitar que es beneficiïn de la rebaixa de preu i, sobretot, per no distorsionar el mercat europeu, una de les línies vermelles de la Comissió.

Tot apuntava, però, que aquest topall podria acabar més a prop dels 60 que dels 30 euros i que la seva aprovació no seria fàcil, en part per l'oposició de les grans elèctriques.
 

Rebuig d'Iberdrola i d'Endesa

Fa uns dies, Ignacio Galán, president d'Iberdrola, criticava la proposta. De fet, la seva empresa, juntament amb Endesa, la patronal del sector Aelec i la seva homòloga portuguesa han enviat una carta a Brussel·les.

Al text, alerten que els preus acabarien baixant per als clients del mercat regulat, però pujant per als del mercat lliure, que són majoria.

A banda, neguen que la Península sigui una illa energètica. A favor d'aquest argument, els preus de l'últim mes, de mitjana, han estat a Espanya per sota dels registrats a França, els Països Baixos o Itàlia.

 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut