Ljubljana

Eslovènia assumeix la presidència de torn de la Unió Europea amb el repte de resoldre l'estatut de Kosovo

Eslovènia es converteix avui en el primer país excomunista que assumeix la presidència de torn de la Unió Europea. Les autoritats de Ljubljana tenen com a prioritat resoldre l'estatut de Kosovo, un contenciós que els toca de prop com a exrepública iugoslava. Coincidint amb el nou torn presidencial, les illes de Xipre i Malta s'afegeixen aquest dia 1 a la zona euro.

Actualitzat
Avui, 1 de gener, Eslòvenia encara un nou repte. Assumeix la presidència de torn de la Unió Europea, i és el primer país de l'Europa de l'Est que rep aquesta responsabilitat. Els eslovens fan gala de ser ben europeistes, i ara fa deu dies entraven a la zona Schengen. Ara tindran un paper delicat en el procés d'independència de Kosovo.

El futur de Kosovo

L'estatut de Kosovo els toca molt de prop. Eslovènia es va separar de Iugoslàvia el 1991 i és un dels principals defensors de la indepèndencia de Pristina. El ministre d'Afers Estrangers del país, Dimitri Rupel, és conscient de les diferències de matís dins la Unió Europea i vol evitar que es torni a repetir la nefasta experiència de Bòsnia, quan Europa va parlar als Balcans amb veus divergents. Eslovènia té en compte la possibilitat que Kosovo anunciï aviat la independència. Llavors, a més de contenir les protestes de Sèrbia, la UE haurà de desplegar 1.800 policies i experts que substitueixin la missió civil que l'ONU té a Kosovo des del 1999.

El tractat de Lisboa
El següent gran repte de la presidència eslovena serà la ratificació del tractat de Lisboa, el substitut de la fracassada Constitució. El van aprovar els caps d'estat i de govern al desembre i ara està en mans del parlaments de cada estat. L'objectiu és evitar que es repeteixin els vetos a la Constitució que França i Holanda van fer en referèndum. Per evitar-ho, tots els països menys Irlanda tenen previst aprovar el tractat per via parlamentària. I per donar exemple, el congrés eslovè el ratificarà aquest gener.

Nous membres al club de l'euro
A Malta i a Xipre aquest 2008 també és un any que serà recordat. Els focs d'artifici no només servien per celebrar que comencem un any nou. Des d'aquesta mitjanit, les dues illes han entrat a formar part de la zona euro. D'aquesta manera, ja són quinze els països que han adoptat aquesta moneda, que a partir d'ara utilitzaran uns 320 milions de persones. Malta i Xipre s'afegeixen a la unió monetària després de sis anys de circulació de l'euro.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut