Dos jubilats asseguts en un banc de Madrid (Europa Press /  A. Pérez Meca)
Dos jubilats asseguts en un banc de Madrid (Europa Press / A. Pérez Meca)

Escrivá vol ampliar el càlcul de les pensions a 30 anys podent-ne descartar els dos pitjors

El Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social assegura que la proposta és "un punt de partida" que està obert a "noves aportacions"

Redacció / AgènciesActualitzat

Elevar el període de càlcul de les pensions a un període de 30 anys podent-ne escollir els millors 28. El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha plantejat aquest dilluns als agents socials una extensió del període de còmput de les pensions, passant de 25 a 30 anys cotitzats, dels quals es podrà descartar els dos pitjors.

Aquesta ampliació de cinc anys es faria "de manera progressiva", segons la proposta del ministeri, que assegura que és "un punt de partida, obert a noves aportacions de la taula de diàleg social".

Aquest dilluns s'ha reprès la negociació amb patronal i sindicats amb l'objectiu de tancar les mesures compromeses amb Brussel·les abans de finals d'any. L'executiu vol acordar amb els agents socials els dos punts que queden culminar el Component 30 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència: "Adequació a les noves carreres professionals del període de còmput per al càlcul de la pensió de jubilació" i "Adequació de la base màxima de cotització del sistema".

Escrivá, durant una intervenció la setmana passada al Congrés dels Diputats
Escrivá, durant una intervenció la setmana passada al Congrés dels Diputats (EFE / Zipi)

A la taula amb els agents socials, el ministeri també ha proposat una millora del tractament de les llacunes de cotització per a les dones i també per als homes que hagin vist com la carrera de cotització els havia disminuït després de tenir un fill. A més, també es proposa un tractament especial per al col·lectiu d'autònoms.

Pel que fa a la base màxima de les pensions, el ministeri ha plantejat a sindicats i empresaris la possibilitat de vincular-ne l'evolució al criteri de revalorització de les pensions, és a dir, a l'IPC.

A més, també proposa un increment addicional d'1,154 punts entre 2025 i 2050, acompanyat d'un increment de la pensió màxima.

Una dona camina amb mascareta per Madrid
Una dona camina amb mascareta per Madrid (Europa Press / A. Pérez Meca)

Unides Podem rebutja la proposta

El Ministeri de Treball, liderat per Yolanda Díaz, ha rebutjat la proposta del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social.

Fonts d'Unides Podem citades per l'agència Europa Press assenyalen que el departament no comparteix "res que pugui suposar un descens en la protecció de les pensions" i remarquen que les solucions "no passen per retallar".

"Un increment del període de càlcul constitueix una retallada que dificulta accedir a la jubilació", apunten.

La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Congrés dels Diputats
La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Congrés dels Diputats (EFE / Chema Moya)

De moment, els sindicats no hi donen suport

De moment, els sindicats majoritaris han evitat donar suport a la mesura. CCOO considera "clarament insuficients" les propostes del ministeri i lamenten la "tardança" que han tingut a asseure's a negociar.

Tot i això, el sindicat considera "positiu" que el ministeri hagi atès la reivindicació de garantir la revalorització de les bases màximes i de totes les pensions. La proposta del ministeri incorpora a la llei general de Seguretat Social amb caràcter normatiu que les bases màximes de cotització i totes les pensions, incloent-hi les mínimes i les màximes, es revaloritzaran cada any, com a mínim, amb l'IPC real mitjà dels 12 mesos anteriors.

Pel que fa a la UGT, prefereix esperar abans de fer cap valoració.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensions
Anar al contingut