Escriptors jubilats denuncien no poder compatibilitzar la pensió amb els drets d'autor que superin el salari mínim interprofessional

S'oposen a una normativa que, al seu parer, penalitza nombrosos artistes en plena maduresa creativa

RedaccióActualitzat

Artistes jubilats denuncien que si cobren més de 9.000 euros a l'any en drets d'autor es queden sense la pensió de jubilació. La mesura, diuen, afecta especialment escriptors, i fa que, per no perdre ingressos, alguns es plantegin deixar de crear justament en un moment de plenitud.

Les entitats de gestió de drets d'autors s'han reunit per buscar una solució a la llei del ministeri de treball i seguretat social del 2011, que no s'ha fet efectiva fins el 2013, que diu que, un artista jubilat, no pot passar els 9.000 euros anuals per drets d'autor i cobrar alhora la pensió.

Arran de la reforma d'aquesta llei, escriptors veterans com  Luis Landero, Javier Reverte i Manuel Caballero Bonald ja han estat investigats i, en alguns casos, multats. A Catalunya també hi ha hagut casos semblants, però els afectats prefereixen no fer-los públics.

L'associació que els representa denuncia que l'administració fins i tot persegueix els escriptors jubilats que cobren drets generats per obres escrites dècades enrere. Van crear un manifest i han consituit una plataforma sota el lema "Seguir Creando". 

A Catalunya, només el 10% dels escriptors poden viure exclusivament de l'escriptura, cosa que fa que aquesta situació encara es consideri més injusta per part de les diverses associacions que volen canviar la legislació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut