Escorcoll a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat per possibles contractacions irregulars
Un agent de la UDEF durant els escorcolls aquest dilluns a Cornellà de Llobregat

Onze detinguts per contractacions irregulars a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat

Els agents de la UDEF també han entrat al consistori i al Consell Esportiu del Baix Llobregat en una investigació relacionada amb el cas de l'Hospitalet de Llobregat, en què està imputada l'alcaldessa Núria Marín

RedaccióActualitzat

Onze detinguts en el marc dels escorcolls que agents de la Policia Nacional han fet aquest dilluns a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat i al Consell Esportiu del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat.

D'entre els detinguts, 7 han quedat en llibertat dilluns i 4 més han hagut de comparèixer davant del jutjat d'instrucció 4 de Cornellà, que també n'ha acordat la llibertat aquest dimarts. 

Malgrat quedar en llibertat, tots onze continuen sent investigats en el marc d'aquesta causa, que està declarada secreta, pels delictes de prevaricació, malversació i frau a l'administració pública.

Entre les detencions practicades per la Policia Nacional hi ha el tinent d'alcalde i regidor d'Economia de l'Ajuntament de Cornellà, Sergio Fernández, l'exregidor d'Esports Manuel Parrado, el president del consell esportiu del Baix Llobregat, i vuit persones més, entre les quals hi ha tècnics municipals.

Els escorcolls els ha ordenat el jutjat d'instrucció 4 de Cornellà i estan relacionats amb la investigació oberta al Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat. Dels 11 detinguts, 9 s'han derivat dels registres i 2 més en d'altres diligències. 

En els escorcolls, que ha fet la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional, la UDEF, els agents s'han emportat capses de documentació on busquen indicis sobre presumptes irregularitats.

En aquesta investigació hi ha imputada Núria Marín, l'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, que està investigada per haver permès contractacions irregulars.

Tant l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antoni Balmón, com Núria Marín són del PSC, i també ho són 15 dels 20 investigats per les presumptes irregularitats a l'Hospitalet de Llobregat.


L'Ajuntament confia en la innocència

L'Ajuntament de Cornellà assegura que ha actuat de forma legal en tot moment i confia en la innocència dels detinguts. En un comunicat, s'ha mostrat plenament convençut de "l'honestedat" de les persones vinculades al consistori que estan sent investigades en aquesta causa vinculada a la del Consell Esportiu de l'Hospitalet, i ha dit que confia en què el procediment judicial "confirmarà la seva innocència".

El consistori ha confirmat que els agents de la UDEF han demanat documentació relacionada amb la contractació del servei d'arbitratge esportiu al citat consell.

En aquest sentit, ha subratllat que els expedients de contractació objecte d'investigació ja van ser entregats el mes d'octubre del 2020 per ordre judicial en el marc d'aquesta mateixa causa.

El consistori ha insistit que té la "màxima tranquil·litat" respecte a l'acció judicial d'aquest dilluns, i insisteix que els mencionats contractes "es van tramitar i aprovar d'acord amb el procediment legal establert".

Agents de la Policia Nacional, aquest dilluns a l'entrada d'una dependència de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat

S'investiga un aval per pagar àrbitres

Segons fonts de la investigació, els escorcolls, que s'han centrat en la Regidoria d'Esports, són per una nova peça d'investigació que la jutge de l'Hospitalet hauria separat fa poc de la principal i s'hauria inhibit en favor del jutjat de Cornellà.

Fonts de l'Ajuntament de Cornellà han explicat que des del 2020, quan van entregar la documentació, no havien tingut més notícies de la investigació.

Segons fonts judicials, el Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat hauria facturat a l'Ajuntament de Cornellà un contracte pels serveis d'arbitratge dels jocs escolars del 2018 per valor d'uns 80.000 euros. Però en realitat no prestava aquests serveis esportius i els feia directament l'Ajuntament de Cornellà.

La investigació a l'Hospitalet va detectar la presumpta falsificació d'una acta de la junta directiva d'aquesta entitat per poder constituir l'aval, i ara investiguen si el preu dels arbitratges estava inflat.

Una furgoneta i un agent de la Policia Nacional, aquest dilluns al costat de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat

Irregularitats econòmiques al Consell Esportiu de l'Hospitalet

Aquesta investigació es va conèixer el juny del 2020, quan van detenir el tinent d'alcaldia Christian Alcázar i el regidor d'Esports Cristóbal Plaza per irregularitats econòmiques en el Consell Esportiu.

La instrucció judicial va considerar que aquesta entitat privada que gestiona l'esport escolar i altres activitats del municipi havia funcionat amb una doble comptabilitat per amagar les irregularitats.

A l'assemblea de l'entitat s'hi haurien presentat comptes anuals per uns 400.000 euros, mentre que a la Generalitat es presentava una xifra molt superior als 800.000 euros.


"Centenars" de pagaments no declarats

Els diners procedien de les quotes de les famílies i particulars, però també de subvencions públiques demanades i atorgades tant per l'Ajuntament com per la Generalitat.

La investigació la va engegar la denúncia de l'exregidor d'Esports Jaume Graells, que va explicar que havia trobat "centenars" de pagaments no declarats a Hisenda.

La majoria eren petits pagaments a col·laboradors de l'entitat, però també multes i bars de copes, i un de 42.000 euros a Cristóbal Plaza en concepte d'indemnització.


S'investiga l'alcaldessa i el secretari d'Esports

El novembre del 2020, la investigació es va ampliar al secretari de l'Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, i un mes després va ser Marín qui va haver de declarar davant la jutge.

El gener del 2021, l'alcaldessa va superar una moció contra ella a la Diputació, i pocs dies després, la jutge li va obrir investigació pels presumptes delictes de malversació, prevaricació i tràfic d'influències.

Marín i Figueras van tornar a declarar davant la jutge tres mesos després, a l'abril, i tot dos van negar les acusacions i van afirmar que van actuar sempre segons la legalitat vigent.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióMalversació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut