La Policia Nacional escorcolla la seu de l'ACM buscant documentació de l'etapa Buch

L'actual conseller d'Interior va ser president de l'Associació Catalana de Municipis entre els anys 2011 i 2018

Actualitzat

Aquest dilluns al matí agents de la Policia Nacional ha anat a escorcollar la seu de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a la recerca de documentació de l'època en què n'era president Miquel Buch, actual conseller d'Interior.

La policia buscaria documentació vinculada amb una trama de presumpte desviament de fons públics que, entre altres coses, hauria servit per pagar el viatge d'alcaldes a Brussel·les, en un acte organitzat per Carles Puigdemont.

La Fiscalia Superior de Catalunya va arxivar-ne una investigació després de concloure que no hi havia indicis que els ajuntaments haguessin pagat els viatges. L'ACM va acreditar que els 167 alcaldes havien ingressat els 300 euros que costava el desplaçament.

Des de l'Associació Catalana de Municipis, han informat del registre i han volgut transmetre tranquil·litat:

 

 

La primera notícia sobre aquest escorcoll a l'ACM l'ha llançada el digital El Confidencial, que cita "fonts pròximes al cas". Segons aquesta nova filtració judicial, el cas el porta el jutjat número 16 de Barcelona.

La seu de l'ACM està situada a Barcelona, al carrer València, entre Rambla Catalunya i el carrer Balmes. A l'exterior no s'hi han pogut veure indicis dels escorcolls: ni agents d'uniforme ni cotxes policials.

 

Façana de l'edifici on hi ha la seu de l'ACM, aquest matí a Barcelona


A més de la seu de l'ACM, també s'ha escorcollat una agència de viatges de Vic que hauria rebut contractes de l'associació per organitzar viatges a Brussel·les:


L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha confirmat que aquesta agència de viatges ha treballat amb entitats sobiranistes. A Vic l'escorcoll l'han fet una desena d'agents, que després d'una hora s'han endut material en una caixa de cartró.

Segons sembla, el mateix Buch no està investigat en aquesta causa, malgrat que sí que estaria cenyida a l'època en què ell va ser president d'aquesta associació. En tot cas, com a diputat, Buch no pot ser investigat per un jutjat d'instrucció com el 16 de Barcelona, ja que s'hauria d'inhibir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva condició d'aforat.

Les fonts citades asseguren que la investigació estaria relacionada amb un delicte de malversació de fons públics. Acusarien els autors d'haver desviat fons al procés sobiranista i també a les seves butxaques.

Segons l'agència Europa Press, les actuacions les està fent la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional i en teoria estarien sota secret de sumari.

Buch, els Mossos i Boye

L'escorcoll coincideix en un moment en què la figura de Buch és molt qüestionada pel paper dels Mossos durant la setmana de protestes contra la sentència del procés.

També coincideix amb una altra operació judicial, en aquest cas contra l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, per una presumpta trama de blanqueig de capitals.

Miquel Buch en una imatge d'arxiu de quan era president de l'ACM (ACN)


Buch va ser l'alcalde de Premià de Mar entre el 2007 i el 2017. Es va convertir en president de l'ACM el 2011, el 2017 va anar a les llistes de JxCat, i el 2018 va renunciar a la presidència.

L'actual president de l'ACM és Lluís Soler, alcalde de Deltebre.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàMalversació
Anar al contingut