Escombraries a les xarxes: fins a un 40% en alguns punts de la costa catalana
Escombraries a les xarxes: fins a un 40% en alguns punts de la costa catalana

Escombraries a les xarxes: fins a un 40% en alguns punts de la costa catalana

L'estudi s'ha fet al delta de l'Ebre i a la costa de Vilanova i la Geltrú i proposa que s'estableixi un mecanisme perquè els pescadors tornin a terra les escombraries marines

Actualitzat

L'Institut de Ciències del Mar CSIC ha publicat a la revista Waste Management un estudi que explica la densitat d'escombraries que es poden trobar en les xarxes de pesca a poca profunditat, al mar Mediterrani.

El resultat del treball, el primer que quantifica la brossa marina en les captures pesqueres, demostra que aquesta quantitat pot oscil·lar d'entre el 5% i el 40%.

L'estudi s'ha fet en dues àrees de la costa catalana que formen part de la xarxa Natura 2000: la zona del Delta de l'Ebre i davant de Vilanova i la Geltrú, al Garraf, i ha comptat amb la col·laboració dels pescadors artesanals de les dues àrees.

A la costa de Vilanova i la Geltrú, molt pròxima a la població, les escombraries poden arribar fins al 38% i s'hi poden trobar des de residus de carbó dels vaixells fins a tèxtils, plàstics i fusta processada (restes de mobles i similars). De 198 fins a 393 quilos de rebuig per quilòmetre quadrat.

 

 

D'altra banda, al delta de l'Ebre, amb menys zones poblades, s'hi troben menys escombraries, un 5%. Entre 34 i 56 quilos per quilòmetre quadrat.

Per tant, per regla general, a la zona de Vilanova es troba el doble d'escombraries que de captura comercial; en canvi, al Delta, la major part del que s'extreu és captura i una petita part és rebuig.

En tot cas, els números demostren l'efecte negatiu de l'estat de la mar en la pesca i després de l'estudi proposen establir mecanismes perquè els pescadors ajudin a eliminar-les. Per exemple, parlen d'un programa de recompensa als pescadors per tornar a terra les escombraries que es troben al mar.

 

ARXIVAT A:
Ecologia
Anar al contingut