"Escolteu la ciència": pinten de vermell el Congrés per exigir accions urgents pel clima

Els activistes han denunciat la passivitat política davant la crisi climàtica l'endemà que l'ONU ha alertat que cal un gir dràstic abans del 2024 per impedir la catàstrofe

RedaccióActualitzat

"Alerta roja. Escolteu la ciència". Amb aquest lema, mig centenar de persones del moviment Rebel·lió Científica han fet una acció sorpresa de protesta al Congrés dels Diputats. Han llançat pintura biodegradable a la porta dels Lleons, que ha tenyit les escales de vermell, per denunciar la passivitat del govern davant la crisi climàtica.

Els activistes, que s'han assegut després a les escales de l'entrada fins que la policia els ha anat fent fora, han reclamat mesures urgents per salvar el planeta coincidint amb la publicació de l'última part de l'informe de l'IPCC, el grup d'especialistes de l'ONU que ha fixat el 2024 com a límit per impedir la catàstrofe climàtica.

La policia ha desallotjat les escales del Congrés, a la façana dels Lleons
La policia ha desallotjat les escales del Congrés, a la porta dels Lleons (Reuters/Susana Vera)

Els manifestants, la majoria científics, expliquen que passen a l'acció perquè els seus avisos "no han estat escoltats" malgrat que la humanitat està davant "el seu repte més gran". Després de tres dècades d'informes, diuen, "toca la desobediència civil".

El missatge l'han reforçat amb consignes com "No hi ha planeta B" o "Sense planeta no hi ha futur", i amb una octaveta on es podia llegir:

   "La inacció política és criminal. Ja només ens queda rebel·lar-nos."

En suport a aquest acte, el diputat d'Unides Podemos Juan López de Uralde ha sortit per compartir les reivindicacions dels manifestants, que li han recriminat que el seu partit s'hagi "rendit" i no hagi impulsat una llei millor contra el canvi climàtic.

Els científics han fet servir pintura vermella biodegradable
Els científics han fet servir pintura vermella biodegradable (Reuters/Susana Vera)

Amb el mateix missatge, el mateix moviment Rebel·lió Científica ha llançat la tinta vermella a la façana del Ministeri d'Educació, també a Madrid.


Protestes arreu del món

Les protestes de la comunitat científica per denunciar la inacció política davant del canvi climàtic s'han convocat a 27 països arreu del món. Entre les accions previstes, també hi ha vagues acadèmiques, xerrades divulgatives i ocupacions d'universitats.

Malgrat que el dia central era aquest dimecres, hi ha actes programats fins al dia 9 d'abril.


O ara o mai

L'IPCC, en l'informe "Mitigació del canvi climàtic", publicat aquest dilluns, afirma que "les decisions que prenguem ara poden garantir un futur viable".

El grup considera que per limitar l'escalfament a 1,5 °C, bàsic per evitar una catàstrofe climàtica, cal que les emissions de CO2 "arribin al màxim abans del 2025, com a molt tard", es redueixin un 43% el 2030 i que les emissions de metà es redueixin en un terç.

Fins i tot fent això, asseguren que "és gairebé inevitable que superem temporalment aquest llindar de temperatura, però podríem tornar a estar-hi per sota a finals de segle".

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut