Escoles sentinella: 50 centres per fer seguiment de la Covid al món educatiu
Un alumne amb mascareta a l'institut escola Costa i Llobera de Barcelona, al juny (ACN/Blanca Blay)

Escoles sentinella: 50 centres per fer seguiment de la Covid al món educatiu

Bargalló remarca que les extraescolars s'han de fer amb distància i mascareta perquè no es consideren grups estables

Irene Vaqué ReigActualitzat

Salut i Educació faran el seguiment de la Covid-19 al món educatiu a partir d'una cinquantena d'escoles sentinella. Són centres que se seleccionaran arreu del territori per fer un monitoratge de l'evolució de la pandèmia, a partir de diversos indicadors, i en col·laboració amb els hospitals Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu i l'ISGlobal.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha explicat que aquest seguiment "donarà molta informació al sistema de salut i garantia al sistema educatiu" perquè "el millor reflex de la comunitat és l'escola", perquè "hi ha tots els grups socials i totes les realitats econòmiques", especialment en l'etapa entre els 3 i els 16 anys.

"Qualsevol cosa que passa a la societat, l'escola la rep l'endemà. L'escola és sentinella de la societat i, per tant, també de la realitat sanitària."

 

ESCOLA
 Un alumne de l'institut escola Sant Jordi de Navàs recull les seves coses de l'aula (ACN/Mar Martí)


Com s'escolliran les escoles sentinella?

Es farà tenint en compte "criteris epidemiològics, territorials i estructurals", segons ha avançat el doctor Robert Fabregat, director general de Recerca i Innovació en Salut.

També amb el "compromís i voluntarietat" dels mateixos centres, però sempre tenint present els altres criteris, perquè el resultat sigui "una mostra estadística i representativa del sistema, que ens permeti tenir una foto de tot el territori i extrapolar resultats".
 

Els dos departaments de la Generalitat estan treballant ara per definir la llista de la cinquantena d'escoles i instituts, tant públics com concertats, que participaran en el projecte, però han deixat clar que estaran repartits pel territori. "El cribratge poblacional 'macro' serà en tots els 10 serveis territorials, i les escoles sentinella treballem per identificar, també entre tots els territoris, quines 50 escoles i instituts seran", ha remarcat Bargalló.

Els responsables del pla preveuen per ara un seguiment aquest curs i el que ve, fent servir diversos instruments, "en funció de quins siguin accessibles i es puguin anar implantant", ha afirmat Jordi Casabona, director del CEEISCAT. Des d'analitzar la ventilació fins a proves PCR -com les 500.000 en dos mesos que va anunciar el president Torra i que començaran el 21 de setembre-, proves ràpides d'antígens o enquestes sobre la percepció que té la comunitat educativa.

Tant en els cribratges com en les proves a les escoles sentinella, caldrà que els pares autoritzin la participació dels menors en el projecte.

 


Condicions per fer les extraescolars

Mentre es va concretant com funcionaran les escoles en aquest curs totalment atípic, que arrencarà per a la majoria d'alumnes d'aquí sis dies, moltes famílies també es pregunten què passarà amb les extraescolars.

En aquest cas, com que no es consideren un grup estable, Educació ha establert que cal complir amb la premissa de grups reduïts, distància de metre i mig, ús de mascareta i higiene de mans, exactament el mateix que en els serveis d'acollida. I Educació ha demanat corresponsabilitat a les famílies perquè exigeixen als centres on es facin activitats el compliment d'aquestes mesures.

En el cas de les activitats esportives, Bargalló ha informat que estan treballant "per agafar tots els plans d'actuació de cadascun dels esports i explicar-ho a l'esport escolar.

En qualsevol cas, el conseller ha manifestat que les extraescolars són "enguany més necessàries que mai".
 

A partir de 37,5 graus, s'han de quedar a casa

En la roda de premsa conjunta de Salut i Educació, s'ha deixat clar que la temperatura a partir de la qual els escolars s'han de quedar a casa és 37,5 graus.

La consellera Vergés ha admès que la incidència de la Covid-19 a Catalunya "encara és molt alta", però ha receptat tranquil·litat davant de les quarantenes que, amb seguretat, hi haurà:

"Tenim una estabilitat encara amb una incidència molt alta. Això no ens permet relaxar-nos ni un punt. Tindrem moltes sospites a les escoles, que les haurem de gestionar. Molta tranquil·litat, s'inicia el curs en massa dilluns i anirem arreglant el que faci falta per anar-ho fent millor cada vegada."

Dels centres on ja han començat l'activitat lectiva, per ara s'han confirmat dos positius: un alumne de P2 d'una escola bressol privada d'Igualada i un alumne d'FP d'un cicle de vela d'un centre de Salou. En tots dos casos, i en aplicació del protocol, s'ha posat en quarantena el seu grup estable i la resta del centre ha continuat funcionant amb normalitat.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut