Escoles "Rainbow": centres que integren la diversitat afectiva i de gènere

RedaccióActualitzat

Es calcula que al voltant del 10 % de la població mundial és homosexual. Una realitat que en el cas dels joves i adolescents és més difícil de gestionar, sobretot a les aules.

Aquesta setmana, que s'ha celebrat el dia contra l'homofòbia, ens hem fixat en una de les dues escoles "Rainbow" de tot l'estat, l'Escola Turó Blau, de Barcelona. Les escoles "Rainbow" són centres inclusius en la diversitat familiar i sexual, on es treballa la realitat LGTBI de manera transversal. És un model inspirat en un projecte del Regne Unit.

A l'Escola Turó Blau integren la diversitat afectiva i de gènere en el seu dia a dia, i hi impliquen no solament els mestres, sinó també tot el personal de l'escola. Transsexualitat, bisexualitat, homosexualitat... són conceptes que els alumnes aprenen amb normalitat.

 

 

Integrar tot això els ha suposat fer petits grans canvis: els lavabos, per exemple, ja no són de nens i nenes. De la mateixa manera també han revisat com s'explica el cos humà, com explica Katy Pallàs, professora i impulsora del programa de les escoles "Rainbow":

"La nena té vulva, el nen té penis i a dalt hi poses: home, dona. Aquí tenim una oportunitat, és a dir, treu l'etiqueta d'home o dona. Efectivament, els cossos físicament tenen aquesta representació, però no sempre coincideix. Només que diguis: no sempre coincideix... ja no estàs excloent ningú."

També han entrat nous llibres a la biblioteca.

 

 

Per tirar endavant aquest projecte, s'ha de formar el professorat. Kika Fumero, professora de secundària especialista en igualtat de gènere, porta un d'aquests tallers:

"El professorat, al llarg de la seva vida acadèmica. no ha rebut cap tipus de formació per atendre aquesta diversitat a les aules. De vegades, aparta els ulls perquè no en sap, hi ha desinformació. I tu no pots tractar una cosa que no coneixes."

 

 

Donar aquestes eines als educadors ha de servir per ajudar a revertir una realitat encara molt dura per als alumnes LGTBI. 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut