Escoles i instituts sabran qui està vacunat i qui no, inclòs el personal

El govern aprovarà un decret dimarts per donar les dades de vacunació de l'alumnat, professorat i personal als centres perquè puguin gestionar les quarantenes

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els curs escolar ha arrencat aquest dilluns amb el 57% des joves de 12 a 19 anys vacunats amb la pauta completa. Uns nois i noies que, juntament amb els que han passat la malaltia, no s'hauran de confinar si hi ha un positiu al grup i donen negatiu en un test d'antígens. També estan vacunats més del 90% dels docents i de la resta de professionals que treballen als centres educatius.

Però si la vacunació contra la Covid és voluntària i les dades mèdiques són confidencials, com sabran els centres educatius, quan hi hagi un positiu, qui està vacunat i qui no? Poden les famílies negar-se a donar aquesta informació?


Un decret com a paraigua legal

El govern té previst aprovar aquest dimarts un decret llei per facilitar que els centres rebin aquestes dades a través de l'aplicació Traçacovid. Ho ha confirmat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, aquest dilluns, al programa Els Matins de TV3, on ha advertit que cap escola o institut ha de recollir les dades pel seu compte i de forma preliminar.

"El que fem és garantir que els centres educatius no hagin de sol·licitar aquestes dades sensibles de vacunació. Hi tindran accés a través de Traçacovid. El referent Covid del sistema sanitari i la direcció del centre tindran accés a aquestes dades perquè, quan hi hagi un positiu, automàticament sàpiguen quin és l'alumnat amb pauta completa que pot assistir a l'institut l'endemà i qui s'ha de quarantenar".

Per poder fer arribar aquestes dades, el govern modificarà el decret actual que permet informar sobre els positius, per afegir també les dades de vacunació a l'aplicació Traçacovid. I no només les de l'alumnat, també les del professorat i personal no docent.

Els centres no tindran la informació, però, fins a la setmana que ve.

Fins ara, aquesta aplicació permetia saber quantes persones (alumnat, docents i personal dels centres), grups i centres hi havia confinats per Covid a cada moment a tot Catalunya i seguir-ne la traçabilitat. Les dades també estan a l'abast de les famílies a través de la web Escola Segura.

La informació l'han d'introduir a l'aplicació les direccions dels centres, que depenen, per fer-ho, de les dades que els facilitin les famílies o el Departament de Salut. Segons el protocol de gestió de casos fet arribar als centres educatius aquest setembre, l'aplicació també recollirà, a partir d'ara, qui està vacunat de Covid-19.

"Mitjançant la Traçacovid rebran la informació dels casos positius del seu centre perquè puguin iniciar la quarantena dels grups de convivència estable que escaigui, informar les famílies i coordinar la prova de cribratge en els contactes estrets. També rebran la informació sobre la vacunació dels alumnes i del personal del centre i, en els casos en què Salut Pública cregui convenient fer estratègies d'impuls de la vacunació, hi treballaran coordinadament per poder tenir els percentatges de vacunació més alts possibles".


La declaració responsable

El protocol també manté el compromís de les famílies a faclitar tota la informació necessària per a la gestió de casos, per exemple, quan les proves s'han fet a través de mútues o pediatres privats. 

"Les famílies o els mateixos alumnes (a partir de 16 anys) han d'haver signat una declaració responsable per la qual es comprometen a seguir les normes establertes davant la Covid-19; mantenir el centre educatiu informat de qualsevol novetat; presentar la documentació acreditativa d'un cas positiu, en cas que s'hagi diagnosticat a la xarxa privada de salut, al director o la directora del centre; d'aquesta manera es pot fer la traçabilitat de possibles contagis, d'acord amb la gestió de casos".

Alumnes de 4rt d'ESO de l'escola El Til·ler de Barcelona, a classe, el curs passat
Educació i Salut es plantegen portar punts de vacunació als instituts "o a prop" (ACN/Maria Belmez)

El centre educatiu, per la seva banda, ha d'introduir les dades dels grups de convivència estables del centre a l'aplicació Traçacovid i ha de mantenir tota la informació actualitzada en aquesta aplicació, que ha de permetre saber, en tot moment:

  • el nombre d'alumnes, docents i personal confinats; també el nombre de grups i de centres confinats i el percentatge a tot Catalunya;
  • el nombre de PCR positives acumulades i dels darrers 10 dies tant d'alumnes com de professionals;
  • el nombre de brots detectats i la mitjana de casos per brot;
  • els contactes per cas confimat;
  • i els percentatges de vacunació en els GCE (grups de convivència estable) d'educació secundària.

Vacunació als instituts "o a prop"

El Departament de Salut també es planteja, aquest curs, vacunar en centres educatius on es detecti un nivell baix d'immunització entre els joves, tal com van explicar, divendres passat, el conseller Argimon i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, una estratègia que ha confirmat el conseller d'Educació i que es podria posar en marxa aquest setembre.

L'objectiu, insisteix Gonzàlez-Cambray a "Els matins", és identificar aquells centres amb l'alumnat menys immunitzat, amb percentatges inferiors a la mitjana, i vacunar-lo en bloc.

"El pla és anar a buscar els joves que encara no estan vacunats on és més fàcil trobar-los, als instituts. Ens aproparem als instituts directament o en punts de vacunació a prop per reforçar o incrementar aquestes taxes de vacunació."


Les dades del curs passat

Durant el curs escolar 2020-2021 es van contagiar menys d'un 6% d'alumnes i professionals, segons dades del Departament d'Educació recollides en l'aplicació Traçacovid.

El 78,3% dels casos no van coincidir amb cap altre cas positiu en el mateix grup de convivència estable (GCE) en els següents 10 dies del diagnòstic. A més, quan hi va haver algun altre cas en el mateix grup bombolla en els 10 dies següents, un 62,2% de les vegades només en va ser un o com a màxim 2.

El dia amb més afectació d'alumnes i docents confinats va ser el 31 d'octubre del 2020, amb 81.920 alumnes confinats i 3.896 docents. Això vol dir que el dia amb més afectació el 94,3% d'alumnes van anar a l'escola i a l'institut de forma presencial; el 97,6% de docents, personal d'administració i serveis (PAS) i personal d'atenció educativa (PAE) van treballar als centres educatius, i el 95,1% dels grups bombolla van continuar l'activitat amb normalitat.

Durant tot el curs, el 98,2% dels centres es van mantenir oberts; 91 centres educatius van haver de tancar per incidències relacionades amb la Covid-19, principalment escoles bressol i escoles rurals. En cap moment del curs no es va haver de tancar cap escola d'educació infantil i primària ni tampoc cap institut.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut