Escoles concertades en risc per haver d'afrontar una paga que assumia la Generalitat

RedaccióActualitzat

Tensió a les finances de les escoles concertades. Hauran d'abonar milions d'euros per unes pagues per antiguitat que el Departament d'Ensenyament va congelar en època de retallades. Alguns centres temen que aquest pagament posi en perill la seva continuïtat.

Les més de 700 escoles concertades que hi ha a Catalunya han de fer front ara a un pagament que fins al 2012 assumia la Generalitat. Era l'anomenat Premi Fidelitat que es donava als mestres més grans de 55 anys i amb una antiguitat de més de 15 anys.

Amb les retallades, aquesta paga va quedar suspesa, i a finals del 2018 la patronal i els sindicats van acordar que desaparegués. Això sí, amb un abonament compensatori per a tots els treballadors amb una antiguitat de 10 anys que l'havien deixat de cobrar durant aquest temps.

Els centres busquen diferents fórmules per fer-hi front. Alguns han decidit pagar-ho amb diners d'altres partides. En altres escoles ja s'està informant les famílies que seran elles les que hauran d'assumir el cost. Un cost que pot anar des dels 1.000 fins als 20.000 euros per professor, segons l'antiguitat.

Josep Maria López Fumat, president de la Federació de Cooperatives d'Ensenyament de Catalunya:

"No sé què farem. El més lògic és renunciar al pagament o transferir-lo a l'època de la jubilació. És la manera que al pare d'avui en dia no l'afecti."

Les patronals de l'escola concertada calculen que cada escola haurà de pagar una mitjana de 160.000 euros per cada línia que tingui. L

"Hi ha institucions que agrupen diverses escoles que hauran de pagar entre 3 i 4 milions d'euros per aquest concepte. És un concepte econòmic que el Departament d'Educació anava afrontant i, de sobte, unilateralment, va decidir que s'havia acabat. Això ens ha deixat als peus dels cavalls."

El Departament d'Educació assegura que no té intenció de tornar a assumir aquesta paga, perquè encara queden moltes retallades per revertir. Diu que aquesta no és prioritària.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut