Montserrat

Escolanes a Montserrat: l'abadia tindrà un cor de noies i nois per primer cop en 700 anys

A partir del curs vinent, Montserrat tindrà un cor de cambra mixt format per nois i noies d'entre 17 i 24 anys, independent de l'Escolania tradicional, que continuarà acollint només nens

Mireia Prats i Riera/Ramon Radó i TrillaActualitzat

Montserrat tindrà un cor amb veus femenines. Per primera vegada en més de 700 anys d'història, l'Escolania de Montserrat incorpora dones en un cor.

A partir del curs vinent, Montserrat tindrà un cor de cambra mixt format per nois i noies d'entre 17 i 24 anys. El cor serà independent de l'Escolania tradicional, però sí que els integrants es consideraran escolans i escolanes: portaran saia i roquet --peces de roba típiques de l'escolania-- i quedaran inscrits al llibre oficial de vesticions.

El prefecte de l'Escolania de Montserrat, Efrem de Montellà, explica que la comunitat va debatre durant mesos la creació del cor, una iniciativa històrica en els prop de mil anys d'història del monestir:

"Una de les preguntes que ens fan més sovint és per què no entren nenes a l'escolania. Seguim una tradició molt antiga, europea i que té un valor per si mateixa, però volíem obrir una possibilitats a les noies, i se'ns va ocórrer fer aquest cor de cambra"

Finalment, en una votació a la sala capitular en què van participar tots els monjos de la comunitat benedictina, es va aprovar la creació del cor.

L'Escolania de Montserrat, durant una Salve a la basílica
L'Escolania de Montserrat, durant una Salve a la basílica (ACN / Estefania Escolà)

Un cap de setmana al mes

El Cor de Cambra de l'Escolania de Montserrat cantarà a la basílica un cap de setmana de cada mes. Participaran en l'ofici de Vespres de dissabte i a la Missa Conventual de diumenge.

Aquell cap de setmana, l'Escolania descansarà, de manera que els escolans podran passar més temps amb les famílies.

Pau Jorquera, actual sotsdirector musical de l'Escolania, serà el director del nou cor. Jorquera espera que alguns dels cantaires del nou cor siguin antics escolans: "ens agradarà retrobar-los", apunta.

A més, remarca que les noies del cor podran ser les primeres escolanes de la comunitat:

"Totes aquelles noies que estan estudiant música i els agradi cantar tenen l'oportunitat de ser les primeres escolanes de Montserrat"

En funcionament amb el nou curs

La intenció és que el Cor de Cambra de l'Escolania de Montserrat es posi en marxa amb el nou curs, el 2023/2024.

A finals de maig i principis de juny es faran audicions per escollir els integrants del cor.

Els integrants del nou cor hauran de tenir bon nivell de lectura musical, experiència en cant coral, ser sensibles al fet religiós cristià i es valorarà positivament que estiguin cursant estudis de cant.

Els interessats poden demanar informació a l'adreça escolania@escolania.cat.

Diversos escolans, abans de participar en una celebració litúrgica
Diversos escolans, abans de participar en una celebració litúrgica (ACN / Estefania Escolà)
ARXIVAT A:
MúsicaReligióAbadia de Montserrat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut