Un home vestit amb la bandera escocesa en una concentració independentista l'any 2019 (Reuters / Russell Cheyne)
Un home vestit amb la bandera escocesa en una concentració independentista l'any 2019 (Reuters / Russell Cheyne)

Escòcia vota en unes eleccions que mesuraran el suport a un segon referèndum

L'SNP de Nicola Sturgeon parteix com a favorit en uns comicis que se celebren en un escenari econòmic marcat pel Brexit i la pandèmia

Escòcia vota aquest dijous en unes eleccions marcades pel debat sobre un altre referèndum sobre la independència, els efectes del Brexit i la situació econòmica. Totes les enquestes anuncien una victòria del Partit Nacional Escocès (SNP). Els de Nicola Sturgeon, però, busquen una majoria absoluta que els sondejos apunten que, si es produeix, serà de molt poc.

Una clara victòria de l'SNP podria impulsar la demanda d'un segon referèndum d'autodeterminació, quan fa set anys de la consulta en què va guanyar l'opció de continuar al Regne Unit.

Després del Brexit, nombroses enquestes assenyalen que, set anys després, el sí podria superar el no en un referèndum. Entre els militants de l'SNP que reclamen un segon referèndum hi ha la catalana Valentina Servera, amb qui ha parlat TV3:

 

 

De moment, un nou referèndum té l'oposició del govern britànic i hi ha qui reclama que l'independentisme escocès emuli el que va fer el govern català amb l'1-O. Sturgeon ja va descartar aquesta opció l'any 2019, quan va dir que el cas català "demostra que pots fer un referèndum, però no necessàriament ser independent."

 

Tres homes amb kilt en una manifestació independentista a Glasgow
Tres homes amb kilt en una manifestació independentista a Glasgow (Reuters / Russell Cheyne)

 

El Brexit podria impulsar l'independentisme

El principal argument de l'independentisme escocès a l'hora de reclamar un segon referèndum és la sortida de la Unió Europea provocada pel Brexit.

En el referèndum del juny de 2016, els escocesos van votar majoritàriament a favor de continuar dins la UE, però ara es troben fora de la Unió i amb problemes amb l'exportació, com els que té el productor independent de whisky Antony McCallum:

 

 

L'escenari econòmic actual és molt diferent del del 2014, a causa del Brexit, però també de la pandèmia. Escòcia ha vist com s'ha incrementat el dèficit i els analistes preveuen un deteriorament de la situació econòmica pel creixement de la despesa pública i la baixada de la recaptació fiscal.

A banda de la crisi del coronavirus, aquí també hi hauria contribuït la caiguda dels ingressos del petroli del mar del Nord com a conseqüència del descens dels preus del cru.

 

Sturgeon en patinet fent campanya en un poblet de la costa oest escocesa
Sturgeon en patinet fent campanya en un poblet de la costa oest escocesa (Reuters / Andy Buchanan)

 

El nou partit independentista d'Alex Salmond

A les eleccions hi concorre també un vell conegut de l'independentisme escocès. L'exprimer ministre Alex Salmond, que va abandonar el Partit Nacional Escocès enfrontat amb Sturgeon, es presenta al capdavant del seu propi partit, Alba, "Escòcia" en gaèlic.

 

 

Salmond assegura que no vol competir amb l'SNP, sinó treure el màxim profit del vot independentista en el sistema electoral escocès.

De les dues urnes que hi haurà als col·legis, Alba només es presenta a les votacions nacionals, que reparteixen els escons de manera proporcional i afavoreixen els partits petits. No concorre, en canvi, a les eleccions locals, en què els ciutadans escullen un diputat per cada circumscripció.

L'exprimer ministre, però, creu que ell buscarà el segon referèndum de manera més decidida i urgent que l'SNP:

"Només hi ha un primer ministre escocès que hagi fet canviar d'opinió un primer ministre conservador anglès sobre el referèndum, i vostè l'està entrevistant. Si ho vaig aconseguir amb David Cameron, puc aconseguir-ho sens dubte amb Boris Johnson"

Tant Salmond com Sturgeon tindran la competència dels Verds escocesos, una formació també independentista que podria créixer molt gràcies al vot dels joves.

 

L'exprimer ministre escocès Alex Salmond, en un acte del nou partit Alba
L'exprimer ministre escocès Alex Salmond, en un acte del nou partit Alba (Reuters / Russell Cheyne)

 

Conservadors i laboristes pugnen per liderar l'oposició

En unes eleccions en plena pandèmia, durant mesos es va creure que l'erràtica gestió que va fer Boris Johnson de la crisi del coronavirus ajudaria l'independentisme, però el ràpid programa de vacunació podria donar finalment un cop de mà al Partit Conservador.

Els conservadors s'adrecen a la classe treballadora per intentar mantenir el seu paper de principal grup de l'oposició al Parlament de Holyrood.

El líder conservador, Douglas Ross, no és gaire popular i tampoc ho és gaire el primer ministre britànic, Boris Johnson, que no ha trepitjat Escòcia en tota la campanya. És per això que els laboristes, liderats per Anas Sarwar, vol disputar el lideratge unionista amb un programa social molt centrat en la pobresa infantil.

 


 

Superdijous electoral

Les d'Escòcia no són les úniques eleccions d'un superdijous electoral al Regne Unit. A Gal·les també hi ha eleccions nacionals i a tot el país se celebren comicis municipals.

Tot i que el més habitual és que el partit que hi ha al govern pateixi un retrocés en les eleccions municipals, l'exitosa campanya de vacunació contra la Covid ha donat bones perspectives al primer ministre, el conservador Boris Johnson. Ni tan sols els darrers escàndols, com el de la reforma del seu apartament oficial, semblen afectar en la popularitat de Johnson.

 

El primer ministre britànic, Boris Johnson, assegut a la Cambra dels Comuns
El primer ministre britànic, Boris Johnson, assegut a la Cambra dels Comuns (EFE / Jessica Taylor)

 

Després d'obtenir els pitjors resultats en gairebé un segle en les eleccions de 2019, els pronòstics no són optimistes per al Partit Laborista en les primeres eleccions des que Keir Starmer n'és el líder.

"Vaig assumir la direcció del partit després del pitjor resultat en unes eleccions generals des de 1935. Aquest és el primer test i lluitarem per cada vot, però mai he pensat que arribaríem al cim de la muntanya en només un any; costarà més temps", ha assenyalat Starmer abans de la jornada electoral.

 

El líder laborista, Keir Starmer, fa campanya a Birmingham
El líder laborista, Keir Starmer, fa campanya a Birmingham (Reuters / Stefan Rousseau)

 

Al cap de l'oposició a Westminster, que té el rebuig del sector més a l'esquerra del laborisme, se l'acusa de poca contundència a l'hora de plantar cara a Johnson i de falta d'una línia ideològica clara.

On sí que els laboristes afronten la jornada electoral amb tranquil·litat és a Londres. Les enquestes donen com a clar guanyador l'alcalde Sadiq Khan, la qual cosa permetria al Partit Laborista conservar un lloc amb poc pes executiu però un alt valor simbòlic. Si es compleixen els pronòstics, Khan es consolidaria com un dels grans referents del laborisme al país.

 

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, en un dels ponts sobre el Tàmesi
L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, en un dels ponts sobre el Tàmesi (EFE / Vickie Flores)

 

ARXIVAT A:
Escòcia Regne UnitBrexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut