Les banderes del Regne Unit i d'Escòcia davant del Parlament d'Edimburg (Reuters)
Les banderes del Regne Unit i d'Escòcia davant del Parlament d'Edimburg (Reuters)

Escòcia demanarà a Londres, abans d'acabar l'any, fer un nou referèndum d'independència

La primera ministra, Nicola Sturgeon, ho ha dit en una entrevista a la BBC en què s'ha desmarcat d'un plantejament com el català

RedaccióActualitzat

Abans que acabi aquest any, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha dit que demanarà a Londres l'activació de l'article 30, el mecanisme legal per poder fer un segon referèndum d'independència. Ho ha anunciat en una entrevista a la BBC, durant la qual també ha avançat que ja està preparant la legislació que és competència seva per fer la consulta.

Tot i això, necessitarà el vistiplau previ de Londres per poder fer realitat el referèndum. De fet, el govern escocès ja va intentar engegar converses en aquest sentit amb Theresa May, però l'aleshores primera ministra britànica ho va rebutjar.

Ara, Sturgeon diu que farà la proposta, formalment, abans d'acabar aquest 2019. I davant la possibilitat que Downing Street continuï negant-se, una part dels independentistes escocesos reclamen a la primera ministra un pla B, com fer un referèndum encara que no hi hagi permís.

Sturgeon defensa un referèndum "legal i acceptat perquè si no la independència no seria reconeguda"

Però Nicola Sturgeon no ho comparteix. En el cas que el govern britànic s'hi negui, Nicola Sturgeon s'ha desmarcat d'un plantejament com el català perquè, segons ha dit, el referèndum ha de ser legal si després es vol tenir el reconeixement de la independència.

"Hem de tirar endavant un procés que primer de tot ens permeti demostrar que hi ha un suport majoritari per a la independència. I en segon lloc ha de ser legal i acceptat perquè si no la independència no seria reconeguda. Catalunya i els nostres amics allà demostren que poden tenir un referèndum però no necessàriament arribar a la independència."

Dins del caos actual sobre el Brexit, una enquesta publicada aquest diumenge pel Sunday Times apunta que el suport a la independència hauria arribat al 50% dels electors a Escòcia.

 

 

ARXIVAT A:
Independència
Anar al contingut