Bilbao

Esclata una furgoneta bomba al costat de la radiotelevisió basca a Bilbao

L'Ertzaintza ha fet esclatar de forma controlada una furgoneta bomba situada al costat de la radiotelevisió basca a Bilbao. L'explosió ha provocat nombrosos danys a l'edifici, però sense ferir ningú d'importància. L'Ertzaintza havia desallotjat tota la zona pròxima després d'una trucada anònima avisant de la col·locació de l'artefacte. Els agents han trobat lligat el propietari del vehicle al puig de Buia, on l'han deixat després de robar-li la furgoneta. La trucada en nom d'ETA ha especificat que l'ens públic basc era l'objectiu de l'atemptat. La documentació trobada en les últimes detencions de presumptes etarres ja apuntava que aquest era un dels seus objectius. L'organització terrorista havia enviat amenaces a EiTB pel tractament que feia de les informacions sobre el grup.

Actualitzat
La bomba, col·locada en una furgoneta Citroën Jumpy, era d'uns cent quilos d'un explosiu encara sense determinar. Una persona ha hagut de ser atesa per problemes a l'oïda a causa de l'ona expansiva. Les emissions d'EiTB s'han hagut de modificar després que els treballadors han estat desallotjats.

A més d'EiTB s'ha desallotjat una terminal d'autobusos i les seus d"El Mundo", "Deia", Antena 3, "Expansión" i Onda Cero. Durant unes hores l'Ertzaintza ha instat els veïns de la zona on ha esclatat la furgoneta bomba col·locada per ETA a no sortir de casa, per precaució. Una densa columna de fum s'ha vist des de diversos punts de la capital biscaïna com a conseqüència de l'esclat de la bomba i un helicòpter de l'Ertzaintza sobrevolava el lloc.

La zona de Bilbao on ha esclatat una furgoneta bomba col·locada per ETA és una de les més transitades de Bilbao en època nadalenca, ja que als voltants hi ha l'estació de Termibús, d'on surten els autobusos de llarg recorregut, així com algunes línies de Bilbobus i Bizkaibus.

A més de la seu d'EiTB, a l'àrea s'ubica un edifici que acull altres mitjans de comunicació. Al costat d'aquests immobles, hi ha la seu del Departament d'Hisenda de la Diputació foral de Biscaia, l'Hospital de Basurto, l'Escola d'Enginyers de Bilbao, així com l'estadi de San Mamés. A escassos metres es troba ubicada l'entrada al centre a la capital biscaïna per l'autopista.

La col·locació de la furgoneta ha obligat a acordonar tota la zona i també s'ha restringit l'accés a Bilbao pel carrer Sabino Arana, que està tallat a l'altura de l'avinguda del Ferrocarril, així com l'avinguda Montevideo des de la gasolinera.

El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha condemnat l'acció i ha assegurat que ETA pot atemptar "però perdrà totes les batalles". "L'única cosa que aconseguiran els que atempten o els que promouen els atemptats -ha afegit- és que cada cop estiguin més aviat a la presó, que és on han d'estar". També el lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha afirmat que atemptar contra la seu d'EiTB "és atemptar contra persones o edificis que són de tots, contra la societat basca".

Tant el PSOE com el PP, CiU, el PNB i altres forces democràtiques han expressat la condemna de l'atemptat i s'han solidaritzat amb els treballadors afectats. També s'hi han solidaritzat diversos sindicats de periodistes. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha fet pública una nota condemnant l'atemptat en què "vol ressaltar la feina d'aquest mitjà a favor de la llibertat d'expressió, la llengua i la cultura del País Basc".

De la mateixa manera, la CCMA se solidaritza plenament amb la radiotelevisió basca i amb els seus professionals, així com amb els treballadors d'altres mitjans que, com el delegat de Catalunya Ràdio, Daniel Gómez, treballen des de les seves instal·lacions.

No és el primer cop

ETA ja va col·locar l'any 2003 un cotxe bomba a prop de l'edifici on hi hagut l'atemptat aquest matí. Aleshores, però, l'únic mitjà de comunicació que hi tenia la seu era Antena 3. En aquella ocasió, l'Ertzaintza va aconseguir desactivar el vehicle, que estava carregat amb 30 quilos d'explosius.

Tampoc és la primera vegada que ETA escull dates tan assenyalades per atemptar, en plenes festes de Nadal. El 2006, la banda terrorista va rebentar la treva un 30 de desembre amb un atemptat a Barajas que va fer dos morts.

L'últim atemptat va ser fa tan sols quatre setmanes, quan ETA va assassinar a trets l'empresari Ignacio Uría, a la localitat guipuscoana d'Azpeitia. Uría era el responsable d'una de les companyies adjudicatàries del tren d'alta velocitat basc.
Anar al contingut