Llits de l'hospital trueta per atendre pacients crítics pel coronavirus
Llits de l'hospital trueta per atendre pacients crítics pel coronavirus

Escenaris amb què treballa el Departament de Salut per fer front al pic de Covid-19

El president de la Generalitat ha advertit que la crisi pot arribar al seu pic a finals d'abril, les previsions més pessimistes per tenir a punt el sistema hospitalari

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest dimecres que la crisi pot arribar al seu pic a l'abril i, per tant, la situació no s'estabilitzarà fins al juny.

El Departament de Salut treballa amb models per preveure els pitjors escenaris i poder planificar, així, el sistema sanitari. Això no vol dir que aquestes previsions s'arribin a complir.

Les últimes dades de Catalunya no són gens bones. Les que ha donat el Ministeri de Sanitat aquest matí tampoc, ja que Espanya ja supera la Xina en nombre de morts per coronavirus.

Aquest dimecres fa just un mes que es va conèixer el primer contagi a Catalunya, va ser el 25 de febrer. Era una dona italiana, però resident a Barcelona que havia estat dies abans al seu país. Ara ja són gairebé 10.000 les persones que han donat positiu en el test de coronavirus, una xifra que s'ha doblat des del cap de setmana passat.

Pel que fa als pacients hospitalitzats que s'han donat d'alta, hi ha dades oficials des de fa una setmana i ara ja són 1.274. S'han superat les 500 defuncions, 177 en les últimes 24 hores.

Tot i que algunes projeccions que estan en mans del Departament de Salut parlen d'escenaris amb xifres encara molt més altes.

 

Alerta pel pic de l'abril

Científics, epidemiòlegs i autoritats sanitàries situen l'assoliment del pic de l'epidèmia de la Covid-19, en el pitjor dels escenaris, a finals d'abril, i han dibuixat dues possibilitats:

  • El primer escenari, assumint que Catalunya segueix el mateix ritme que Itàlia, situaria l'arribada del pic el 28 d'abril, amb prop de 122.000 casos en actiu.
  • El segon escenari parteix del fet que haver posat en marxa les mesures de confinament 10 dies abans que en el mateix escenari a Itàlia, hauria de tenir un efecte positiu en l'evolució de la corba. Així, s'arribaria al pic una mica abans, el 24 d'abril, però amb menys nombre de casos que l'escenari 1, més de 70.000 i de manera més progressiva.


Sobre la mortalitat, les mateixes prediccions apuntarien fins a 13.000 morts en l'escenari 1 i 7.600 en l'escenari 2. Aquestes són les previsions més pessimistes amb què treballa el Departament de Salut per tenir a punt el sistema hospitalari.

Subratllen, però, que aquestes dades estan condicionades per l'evolució dels pròxims dies i que per aconseguir un escenari millor el que cal fer és extremar les mesures de confinament.

Un dels objectius que es marquen és abaixar la taxa de contagi per sota de dues persones contagiades per cada persona que dona positiu, una taxa que actualment és de 2,3.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut