"Escarni", "frau" o "falta de respecte": reaccions a una sessió històrica al Congrés
Rull, Turull i Sànchez, al Congrés dels Diputats

"Escarni", "frau" o "falta de respecte": reaccions a una sessió històrica al Congrés

El PP, Cs i Vox clamen contra la presència dels presos, mentre que ERC, JxCat i Podem consideren impropi de la cambra el boicot acústic a l'independentisme

Quim BalaguerActualitzat

S'intuïa que la presència dels presos del procés marcaria la sessió constitutiva de la nova legislatura al Congrés dels Diputats. L'hemicicle s'havia convertit aquest dimarts en un gran aparador on tothom ha volgut destacar.

I la tensió ha esclatat quan des de la mesa del Congrés s'ha començat a passar llista perquè els diputats i diputades electes acatessin la Constitució per esdevenir diputats de ple dret.

Els representants de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, presos inclosos, han promès l'acatament fent servir fórmules que feien referència a "presos polítics", al republicanisme, al mandat de l'1 d'octubre i a la llibertat de Catalunya.

El resultat ha estat que, en la majoria de casos, la fórmula d'acatament dels diputats independentistes catalans, i també bascos, ha quedat ofegada per terrabastall d'altres senyories que, a cada nom d'un sobiranista, responien fent servir l'escriptori del seu escó a mode de tambor.


"Escarni, humiliació i frau de llei"

A la sortida de la sessió, els partits més bel·ligerants contra les forces independentistes han insistit a criticar la presència a la cambra dels presos del procés.

Pel líder del PP, Pablo Casado, ha estat una vergonya per a Espanya:

 

"Aquesta cambra no es mereix això. La història d'Espanya no mereix aquest escarni. Un hemicicle que encara té orificis de bala al sostre com a vestigis d'un cop d'estat no mereix aquest espectacle. Exigim que se suspengui immediatament aquests parlamentaris que estan en presó preventiva. És una vergonya internacional per a Espanya".

 

 

Per José Manuel Villegas, de Ciutadans, un escarni:

 

"En una democràcia no hi ha presos polítics, i a Espanya tampoc n'hi ha. Hem hagut de viure aquest insult a la democràcia espanyola, aquest intent d'humiliar la immensa majoria dels espanyols, i el que és més greu és que ho hem hagut de viure sense que la presidenta de la cambra complís les seves funcions."

 

 

Santiago Abascal, que s'ha estrenat com a diputat de Vox, hi veu un frau de llei:

 

"La presidenta no ha estat a l'alçada de les circumstàncies i ha permès que molts diputats cometessin un frau de llei."

 

 

"Falta de respecte i impropi"

Els partits afectats per aquest boicot acústic ho han denunciat com una falta de respecte institucional. Gabriel Rufián, d'ERC, els titllava de feixistes:

 

"És terrible que es piqui els escons per no deixar sentir els juraments i les promeses de qui no t'agraden. Això no és de demòcrates, és de feixistes. El feixisme avui ha posat el llistó molt alt. Hi havia una mena de competició per veure qui era més fatxa."

 

 

I Laura Borràs, de Junts per Catalunya, d'impropi:

 

"Hi ha hagut escridassades i sorolls impropis del que hauria de ser el respecte institucional a la cambra i als seus membres."

 

 

En la mateixa línia s'ha expressat el líder de Podem, Pablo Iglesias:

 

"Totes les persones que hi ha al Congrés dels Diputats estan assegudes aquí perquè han estat votades pels ciutadans. I totes, independentment de les nostres idees, mereixen un respecte".

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AProcés catalàJudici procés
Anar al contingut