Escàndol al Perú: 18.000 euros per reservar llits d'UCI en un hospital públic
La policia escorta un dels detinguts a la sortida de l'hospital (Reuters)

Escàndol al Perú: 18.000 euros per reservar llits d'UCI en un hospital públic

La trama corrupta s'aprofitava de la desesperació dels familiars dels pacients, en un dels països més castigats per la pandèmia

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Durant l'època en què el Perú era més castigat per la Covid, un grup de treballadors de l'hospital Guillermo Almenara Irigoyen de Lima va dedicar-se a cobrar 18.000 euros als familiars dels pacients més crítics per assegurar-los que disposarien d'un llit d'UCI.

La policia anticorrupció ha detingut nou persones, incloent-hi administradors del centre i diversos membres d'una ONG. El xantatge és encara més escandalós en tractar-se d'un hospital públic on l'assistència sanitària és gratuïta.

El cas va ser denunciat pel germà d'un pacient de Covid que va ingressar a l'hospital l'1 de març. Una treballadora del centre el va posar en contacte amb l'ONG Donantes de Esperanza, que va prometre un llit d'UCI, atenció de 24 hores i un ventilador mecànic per al pacient a canvi d'una mica més de 18.000 euros.

El denunciant va fraccionar l'ingrés en diversos comptes, per no cridar l'atenció. 17 dies després el seu germà va morir; mai va disposar del llit promès.


Una pràctica "abominable"

La institució que coordina els centres hospitalaris públics del Perú, EsSalud, s'ha afanyat a desmarcar-se de la trama, revelant que n'estava al cas i que col·laborava amb la policia des del mes d'abril.

Per la seva part, el ministre de Salut peruà, Óscar Ugarte, ha qualificat d'"abominable" que algú pugui negociar amb els llits d'UCI. També ha instat a continuar amb les investigacions, per comprovar que la trama dels anomenats "Ángeles Negros" no s'estenia a altres hospitals.

"La sanció ha de ser dràstica. Hem de tallar la corrupció a tots els nivells".


Unes dades esfereïdores

La desesperació amb què els delinqüents jugaven és encara ben palpable al Perú, un dels països més castigats pel Covid. Al principi de la pandèmia, els llits d'UCI es comptaven per centenars; ara n'hi ha 3.000 repartits per tot el territori, però les llistes d'espera segueixen sent molt llargues.

El Perú és el país amb més morts per Covid per cada 100.000 habitants de tot el món. Registra gairebé 200.000 defuncions des de l'inici de la pandèmia; només el Brasil n'acumula més en tot el continent.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut