"És una situació dramàtica": el canal Segarra-Garrigues tanca i racionarà l'aigua

L'objectiu d'aquesta mesura és arribar al final de la campanya amb la quantitat d'aigua mínima per a la subsistència dels cultius d'arbres

RedaccióActualitzat

La situació excepcional de sequera que viu el país obliga a prendre decisions contundents. La Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues ha decidit tancar el subministrament d'aigua fins dimarts 2 de maig.

A partir de llavors, obriran els hidrants sota petició de cadascun dels regants i aquell mateix dia s'informarà del volum màxim mensual que els correspondrà. En un comunicat, qualifiquen la decisió de "dràstica": és la primera vegada que es pren des que es va crear el canal, el 2009.

Les mesures no afecten l'aigua de boca de les cases, però sí les explotacions ramaderes i la indústria. El tall general de l'aigua fins dimarts no té incidència a les granges, a les quals es garanteix el subministrament entre maig i agost amb el mateix volum que el 2022, però en cap cas superior.

En canvi, "cap nou cultiu sembrat o plantat" no tindrà accés al reg.

El president de la Comunitat de Regants, Josep Maria Jové, ha explicat a TV3:

"L'aigua que tenim ara no ens garanteix pràcticament cap collita. És una situació dramàtica que no havíem viscut mai. Ens temem el pitjor. L'aigua que tenim no és suficient per fer cultiu. Almenys volem assegurar les plantacions."

Hi ha unes 2.000 hectàrees de cereal afectades que, segons Jové, "potser recolliran alguna cosa". A banda, hi ha 5.000 hectàrees de fruiters i aquestes "pràcticament no produiran". La vinya tampoc no farà "una collita de vi com Déu mana i l'ametlla i les olives les donem pràcticament per perdudes".

Salvar la campanya

L'objectiu que busquen amb les noves mesures és arribar al final de la campanya amb la quantitat d'aigua mínima per garantir la subsistència dels cultius d'arbres fruiters, en cas que no plogui i el pantà de Rialb i el d'Oliana segueixin en nivells tan baixos.

Els regants intentaran salvar les plantacions amb la mínima quantitat d'aigua per garantir-ne la subsistència, en funció de les recomanacions de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Un agricultor obre la connexió d'aigua per regar arbres fruiters a Lleida (ACN/Oriol Bosch)

Ara mateix, el canal Segarra-Garrigues té les basses plenes, però reconeixen que no poden "garantir la campanya íntegra de cap sector". El canal abasteix regants de la Noguera, la Segarra, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià i les Garrigues.

A partir del dimarts 2 de maig s'obriran els hidrants sota petició i cada regant haurà de trucar a l'empresa Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) al telèfon 973 50 20 20.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut