Es tripliquen les baixes laborals per covid des del pont de desembre

Com totes les baixes, s'han de tramitar a través del metge de capçalera demanant cita per telèfon o telemàticament

Actualitzat

En tres setmanes, des del pont de la Puríssima fins ara, les persones amb baixa laboral per covid s'han gairebé triplicat.

Ara hi ha prop de 80.000 casos que no poden anar a la feina, enfront dels 27.000 que hi havia la setmana del 9 al 16 de desembre, segons les dades de Salut.

Aquí s'hi compten tant els positius per PCR o test d'antígens com els contactes que han de fer quarantena perquè no estan vacunats.

 

Aquest augment ha coincidit, justament, amb missatges contradictoris de les diferents administracions sobre la necessitat o no de fer quarantenes, i que aquestes siguin més llargues o més curtes.


Últimes novetats

L'última setmana de desembre hi ha hagut també dos canvis que poden afectar les baixes.

D'una banda, Salut ha demanat a les persones amb antígens fets a casa que no vagin al CAP si no tenen símptomes greus i el resultat de l'autotest es dona per bo.

D'altra banda, la quarantena es redueix a set dies, en comptes dels deu que hi havia abans, per als positius sense símptomes. Si se'n tenen, es mantenen els deu dies de quarantena.

Baixa amb test d'antígens

Si algú ha donat positiu quan s'ha fet un test d'antígens, cal tenir clar que ha de fer la quarantena obligatòria i evitar anar al CAP, per tallar la transmissió. Les proves es consideren fiables quan són positives, tot i que s'alerta dels falsos negatius, quan la càrrega viral encara és baixa.

La pressió assistencial als CAP ha portat a registrar oficialment com a positius els detectats a través de test d'antígens fets a casa, sense que calgui repetir-ne la prova. Amb els testos supervisats a les farmàcies, ja s'introduïa el resultat, però ara s'ha de notificar el positiu si s'ha fet a casa.

Algú es pot trobar amb la necessitat de demanar una baixa, llavors s'ha de posar en contacte amb el seu metge del CAP amb una trucada o telemàticament, amb una e-consulta a través de l'app La meva salut, adjuntant les dades del test.

Vacunats sense baixa

Ara es dona la paradoxa que les persones que són contactes i no estan vacunades es poden aïllar i cobrar la baixa. En canvi, els que han seguit les recomanacions i s'han vacunat, no.

La directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, ho explica amb un exemple gràfic:

"Si tu tens un fill que ha donat positiu a l'escola, tu ets contacte estret. El contacte estret que està vacunat se'n va a treballar, i ha de deixar el fill a casa i el contacte estret no vacunat es queda amb ell. El protocol ho diu."

El problema afegit és que, amb l'òmicron, s'ha vist que els vacunats s'infecten i poden transmetre el virus. Catalunya va acceptar a contracor l'eliminació d'aquestes quarantenes perquè, segons el Departament de Salut, no es volia confondre més la població.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut