Barcelona

Es trenca l'esquelet de balena del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

L'esquelet de balena que hi havia al Museu de Ciències Naturals de Barcelona des de feia 85 anys s'està desmuntant del tot per portar-lo a la nova ubicació del museu, a la zona del Fòrum de Barcelona. És un procés meticulós, que es fa peça per peça, i que ha estat una mica accidentat. Mentre es feia el procés de desmuntatge, ha caigut la mandíbula de l'animal, cosa que ha provocat el trencament d'una part dels ossos nasals. Un cop estudiats i restaurats, els ossos es portaran a Sevilla per fer el premuntatge de l'estructura.

Actualitzat
L'esquelet de la balena viu al Museu de Ciències Naturals de Barcelona des de fa 85 anys i ara, com a la resta dels animals exposats, li ha arribat l'hora de la mudança. L'esquelet del rorqual comú trobat a Llançà l'any 1862 i que després de passar per la Universitat de Barcelona va anar a parar en aquest museu, ha iniciat el que pot ser el seu últim viatge.

Tècnics d'una empresa andalusa especialitzada l'han desmuntat peça per peça, en una feina delicada i curiosa, no exempta de perills, com l'ensurt que hi ha hagut quan ha caigut la mandíbula, una de les parts grans de l'estructura. Això ha fet que es trenquessin uns quants ossos nasals.

En total l'esquelet fa 17 metres i està format per vora 200 ossos que seran estudiats i restaurats a l'Institut Català de Paleontologia. La restauració ja estava pendent, perquè fa més de 40 anys que l'esquelet està exposat, però amb l'incident encara es fa més necessària. 

Després aniran a Sevilla, on es farà un premuntatge en tres parts. Finalment, s'instal·larà a la nova seu del Museu, al Fòrum. L'operació també servirà per corregir la forma de l'esquelet, que en el seu dia es va muntar pla i ara se sap que té una forma corbada. 

La sala d'exposicions temporals s'ha anomenat, ben merescudament, Sala de la Balena. A la nova seu, ocuparà un lloc preferent en un espai de lliure accés. Guanyarà protagonisme i seguirà sent un dels elements emblemàtics del Museu de Ciències Naturals.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut