El vicepresident, Pere Aragonès, i el president, Quim Torra, en acabar el ple del Parlament (EFE)
El vicepresident, Pere Aragonès, i el president, Quim Torra, en acabar el ple del Parlament (EFE)
Barcelona

Es trenca la majoria independentista al Parlament, que rebutja reivindicar l'autodeterminació

Després de l'embolic pels diputats suspesos de JxCat, el ple rebutja reprovar el rei i abolir la monarquia i aprova el diàleg per un referèndum acordat

RedaccióActualitzat

Les diferències entre JxCat i ERC arran dels diputats suspesos pel jutge Llarena han portat el ple del Parlament a rebutjar una proposta que reivindica el dret a l'autodeterminació.

Era una proposta de la CUP que ha comptat amb el suport d'aquesta formació, JxCat i ERC, que han sumat 65 diputats, els mateixos que hi han votat en contra.

El reglament del Parlament fixa que, quan hi ha empat, es repeteix la votació dues vegades més. Si hi ha tres empats seguits, el text queda rebutjat. I això és el que ha passat avui.

Els independentistes han perdut la majoria després que Junts per Catalunya s'ha negat a designar un substitut que exerceixi els drets de Carles Puigdemont i els diputats empresonats Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Aquests diputats havien delegat el vot, però la mesa del Parlament, seguint l'informe dels lletrats, no ho ha considerat vàlid. Els afectats han assumit que els seus vots no es comptarien i han afirmat que no es consideren ni suspesos ni substituïts.

El canvi d'escenari ha portat a la derrota de la majoria independentista en 8 votacions de les seves pròpies propostes.

De 70 diputats a 65

L'independentisme va aconseguir 70 escons al Parlament a les eleccions del 21D (34 de JxCat, 32 d'ERC i 4 de la CUP).

Amb els cupaires i sense Toni Comín, que va renunciar al vot delegat, els independentistes sumaven 69 diputats, que ara, sense els quatre diputats de JxCat processats per rebel·lió, s'han quedat en 65, el mateix nombre que suma l'oposició. La majoria absoluta de la cambra són 68.


La proposta de resolució rebutjada instava la Generalitat a "afirmar el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l'autodetermina­ció" i a "reafirmar la validesa" de tot el que la cambra ha aprovat per exercir aquest dret, així com la llei "de transitorietat jurídica i fundacional de la república".

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha demanat la paraula per defensar que ells consideren que la proposta "està legítimament aprovada pel ple del Parlament" perquè consideren que els diputats "no estan suspesos".

No es reprova el rei ni es constaten els "presos polítics".


La pèrdua de la majoria independentista al Parlament també ha suposat el rebuig a una proposta de JxCat i la CUP per reprovar el rei i abolir la monarquia perquè hi ha "una majoria àmplia de catalans i catalanes contraris" a aquesta institució.

Com ha passat amb l'autodeterminació, ha quedat rebutjada després de tres empats a 65. Els comuns han argumentat el "no" a la proposta pel sentit "unilateral" de tot el text, i no per la qüestió de la monarquia.

El text proposava que el Parlament reprovés Felip VI i, en particular, el seu posicionament "contra les institucions catalanes i els seus representats legítims" en el discurs del 3 d'octubre de l'any passat.

També animava la cambra a "constatar" que "els processos judicials contra l'independentisme i les llibertats civils" han provocat una "persecució per motius polítics de centenars de persones i l'existència de presos polítics i exiliats".

En una altra votació, els comuns i la CUP s'han quedat sols demanant la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les càrregues policials de la setmana passada.

Sí al diàleg per un referèndum sense ultimàtum

El ple del Parlament, en canvi, s'ha posicionat a favor que hi hagi un diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol que inclogui "negociar un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment que respecti el dret a decidir de la ciutadania catalana".

El text, una resolució de JxCat i ERC, no inclou l'ultimàtum que el president de la Generalitat va fer a Pedro Sánchez fa una setmana, que l'advertia que li retiraria el suport si no li plantejava una proposta de referèndum abans del novembre.

La proposta s'ha aprovat amb 67 vots a favor, els de JxCat, ERC i Catalunya en Comú-Podem, 60 en contra i dues abstencions, les dels dos diputats de Demòcrates integrats al grup d'ERC.  

ARXIVAT A:
Procés catalàJxCatERCGovern empresonatIndependènciaCUPCsEn comúPPPSC
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut