Es tanca el periple del llibre "On és l'Estel·la?" amb l'arxivament de la causa judicial
El director de Comanegra, Joan Sala, i l'editor, Jordi Puig, abans de la declaració en la causa contra l'il·lustrador d'"On és l'Estel·la?", el 3 de novembre del 2020 (ACN / Cedida per Comanegra)

Es tanca el periple del llibre "On és l'Estel·la?" amb l'arxivament de la causa judicial

Quatre sindicats de policia havien denunciat l'il·lustrador per injúries contra les forces i els cossos de seguretat

RedaccióActualitzat

Arxivada la segona causa judicial contra el llibre "On és l'Estel·la?", de l'editorial Comanegra. Quatre sindicats de policia havien presentat una querella contra l'il·lustrador mallorquí Toni Galmés per injúries contra les forces i els cossos de seguretat.

El còmic conté il·lustracions sobre les grans manifestacions de la votació de l'1 d'octubre. Amb l'arxivament d'aquesta causa, queda tancat el periple judicial del llibre.

Els responsables de l'editorial es felicitaven a través d'una piulada de la decisió judicial.

 

 

L'editorial ha destacat que estan molt contents pel seu autor, que "ha patit una pressió enorme durant tot aquest temps".

La causa per injúries contra l'il·lustrador d'''On és l'Estel·la?", Toni Galmés, la seguia el jutjat número 12 de Palma, que va portar el director de Comanegra, Joan Sala, i l'editor Jordi Puig a declarar el novembre de l'any passat a Barcelona.

Els denunciants argumentaven que el còmic satíric insulta la policia i fomenta l'odi. Consideren que les vinyetes ambientades en l'1-O i en diferents manifestacions atempten contra la seva imatge. Concretament, deien que el llibre conté "insults, mentides, injúries, difamacions i incitació a l'odi contra les forces i els cossos de seguretat de l'Estat".

Vinyeta del llibre "On és l'Estel·la?" (ACN)


Els sindicats policials SUP, CEP, SPP i UFP van presentar el juny del 2019 una denúncia davant la Fiscalia de les Illes Balears contra el còmic. Sol·licitaven investigar si hi havia indicis de delicte en les imatges i si hi havia finançament públic per a l'edició del llibre.

En aquell moment, l'editor de Comanegra, Joan Sala, va reivindicar el gènere de la sàtira com a "molt saludable i necessari". "Riure's d'un mateix i dels altres no ha de ser mai denunciable", deia el setembre del 2019.


La primera causa

Aquesta no és l'única causa que es va presentar contra el llibre. El sindicat unificat de la Policia Nacional, Jupol, va posar una querella per injúries, calúmnies i incitació a l'odi contra Comanegra, l'autor i el govern. Els van citar a l'acte de conciliació, previ al judici, el dia 25 de setembre del 2019 al jutjat número 15 de Palma de Mallorca, en què els exigien la retirada del llibre i demanar disculpes públiques. Però quinze minuts abans que comencés, es va suspendre.

El còmic "On és l'Estel·la?" és una obra publicada a finals del 2018. La protagonista apareix com un "testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d'autodeterminació", entre les quals "les grans manifestacions de la Diada, l'escorcoll d'impremtes, el 20S, l'1 d'octubre, un dia al Piolín i la manifestació de Brussel·les".

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió CòmicJudicialReferèndum 1-O
Anar al contingut